Anonim
MVRDV's The Why Factory toont LEGO-torens op de architectuurbiënnale van Venetië

Dezeen Wire: architect Winy Maas van MVRDV en de denktank van de studio The Why Factory presenteert later deze maand 676 miniatuur LEGO-torens op de architectuurbiënnale van Venetië voor een tentoonstelling ter bevordering van de opname van architectonisch discours in het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie.

Boven en boven: Poreuze stad

De tentoonstelling wordt Porous City genoemd en maakt deel uit van een reeks geïnitieerd door het European Forum for Architectural Policies (EFAP) en wordt op 26 augustus geopend in Spazio Punch in Giudecca.

Boven: Freeland

De architecten zullen ook een andere tentoonstelling voor de biënnale presenteren, genaamd Freeland, waarin de problemen van stadsplanning worden belicht door een reeks utopische scenario's te creëren.

Biennale-regisseur David Chipperfield sprak met Dezeen over zijn thema voor het evenement in een interview dat we eerder dit jaar filmden.

Bekijk hier meer verhalen over MVRDV, waaronder een recent afgerond callcenter met QR-codes op de gevel.

Hier is wat meer informatie van MVRDV waarin al hun activiteiten op de biënnale worden uitgelegd:

MVRDV en The Why Factory op de 13e Architectuurbiënnale van Venetië met Freeland en EU CITY Program

Op uitnodiging van regisseur David Chipperfield dragen MVRDV en The Why Factory bij aan de 13e internationale architectuurtentoonstelling, getiteld Common Ground. De belangrijkste bijdrage bestaat uit het samenwerkingsproject 'Freeland' dat deel uitmaakt van de enkele tentoonstelling in het centrale paviljoen op de Giardini. Verdere bijdrage wordt geleverd door Winy Maas en The Why Factory met 'Porous City' aan het EU CITY-programma, geïnitieerd door het European Forum for Architectural Policies (EFAP) dat Europa voor het eerst vertegenwoordigt op de Architectuurbiënnale van Venetië.

Freeland presenteert als een geanimeerde documentaire over een surroundprojectie op meerdere schermen en verkent de vooruitzichten op volledige bevrijding van stadsplanning. Het vraagt ​​zich af of klassieke gecentraliseerde planning nog steeds nodig is in tijden van toenemende individualisering en of in plaats daarvan een zelfgeorganiseerde stad kan worden gedacht. Wat kan individueel worden georganiseerd en wanneer hebben we onze buren nodig? Wat zijn de "minimale gemeenschappelijke gronden" van onze ontwikkelingen? Freeland is geworteld in twee projecten: het combineert de praktische kant van de ontwikkelingsstrategie ontworpen door MVRDV voor Almere Oosterwold met het onderzoek naar bottom-up stedenbouw, gericht door de AnarCity-studio onder leiding van The Why. Fabriek aan de TU Delft en het Berlage Instituut.

MVRDV's Almere Oosterwold is een revolutionair model in de stadsplanning, omdat het afstand neemt van regeringsdictaat en organische stadsgroei stimuleert en initiatieven stimuleert waarmee inwoners hun eigen wijken kunnen creëren, zoals openbaar groen, energievoorziening, waterbeheer, afvalbeheer, stadslandbouw en infrastructuur .

The Why Factory's AnarCity onthult utopische scenario's die fantaseren over radicale bevrijde verstedelijking in verschillende situaties en contexten zoals de val van de overheid, klimaatcrises of vrijwillig anarchisme. De film neemt de kijker mee op een tijdreis terug naar het utopische Freeland. Successen, mislukkingen en verrassingen spelen zich af in een reeks intrigerende verhalen.

Naast de hoofdbijdrage 'Freeland' zijn Winy Maas en The Why Factory betrokken bij aanvullende programma's en evenementen van de 13e Internationale Architectuurtentoonstelling op verschillende locaties. Bij Spazio Punch in 'Porous City' van Guidecca, zal een tentoonstelling van 676 LEGO-torens op een schaal van 1: 000 te zien zijn bij de lancering van het EU CITY-programma, een manifestatie die Europa voor het eerst vertegenwoordigt op de Architectuurbiënnale van Venetië.

Het EU CITY-programma, geïnitieerd door het Europees Forum voor architectuurbeleid (EFAP), bepleit het belang van architectuur als een gemeenschappelijke grond voor Europese culturele expressie. EFAP maakt zich zorgen over de urgentie van architectuur, stadsontwerp en creatieve industrieën om deel uit te maken van het beleid van de Europese Unie en start een discussie via het EU CITY-programma over hoe de Europese Unie de kaders van het maken van steden kan evolueren naar steden die aan onze behoeften voldoen.

Verder is Winy Maas aangesteld als adviseur voor de allereerste inzending in Kosovo en presenteert The Why Factory de AnarCity-film van het Berlage Institute en lanceert twee boeken.

'Freeland' is een samenwerkingsproject van MVRDV en The Why Factory en werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de stad Almere. Het Rotterdamse SYNPLE heeft de animatie gemaakt. De showcase 'Porous City' is genereus ondersteund door de LEGO Group, Denemarken.