Kenmerken

Barnaba Fornasetti op Piero Fornasetti

Barnaba Fornasetti op Piero Fornasetti
Anonim

"Hij had een vulkanische verbeelding" - Barnaba Fornasetti op Piero Fornasetti

Dit jaar is het de 100e verjaardag van de geboorte van Fornasetti-oprichter Piero Fornasetti ( hierboven ). Met een nieuwe behangcollectie voor Cole & Son deze maand, ontmoetten we Piero's zoon, Barnaba Fornasetti ( hieronder ), die ons het verhaal vertelde achter het excentrieke Italiaanse designhuis dat hij nu leidt (+ interview + diavoorstelling).

Marcus-beurzen: vertel ons over de samenwerking met Cole & Son [ zie ons vorige verhaal ]. Wat is de gedachte erachter?

Barnaba Fornasetti (hierboven afgebeeld): we besloten een tweede collectie voor Cole & Son-behang te maken. Ik dacht erover om iets meer te doen dan een normaal behang, om de kans te geven iets met meer fantasie aan de muur te plakken, om creatiever te zijn: het behang op een andere manier toepassen, zodat dat niet alleen een behang is maar is iets meer.

Dus besloot ik om verticale rollen en horizontale rollen te doen, en rollen die met elkaar kunnen worden gecombineerd. We hebben bijvoorbeeld de wolken die kunnen worden gecombineerd met balustrades en vliegmachines. Je kunt ervoor kiezen om alleen wolken met de balustrade te maken of alleen een stuk van de vliegende machine met wolken, of zoals dit voorbeeld van trompe-l'œil een boekenkast, een kast, sommige objecten en een trompe-l'œil behang kan samenstellen, en open ramen en u kunt een kamer zonder meubels decoreren. En je kunt ook een hemel plaatsen, als je het behang aan het plafond wilt plaatsen, kun je het maken. Het is dus een andere manier om behang te gebruiken.

Marcus Fairs: En dit zijn allemaal tekeningen die je in het archief van je vader hebt ontdekt?

Barnaba Fornasetti: Ja, er zijn veel thema's uit het archief overgenomen. Het archief staat vol met ideeën die op verschillende manieren zijn gebruikt, meestal als decoraties voor objecten zoals schermen, paraplubakken en verschillende accessoires. Dus ik koos dingen en ik mengde ze samen, en ik veranderde de kleur, ik veranderde de afmetingen. Het resultaat is volgens mij best goed.

Boven: De ladekast "Palladiana".

Marcus Beurzen: Vertel ons een beetje over hoe je vader is begonnen en hoe het merk Fornasetti is gegroeid.

Barnaba Fornasetti: hij had een vulkanische verbeelding. Hij werd elke ochtend wakker met een ander idee, en hij zou aan dit idee gaan werken met ambachtslieden en zijn werkgevers, en hij zou vergeten wat hij de dag ervoor deed. Het was dus heel moeilijk om deze verbeelding op een economische en duurzame manier te beheren. Toen ik dit erfgoed ontving, was het erg moeilijk om door te gaan, proberen het te kanaliseren, proberen te veel verbeelding te stoppen en een manier vinden om op een bepaalde manier concreet te zijn.

Marcusbeurzen: Hoeveel tekeningen heeft hij tijdens zijn leven gemaakt?

Barnaba Fornasetti: Toen ik het boek [ Fornasetti: The Complete Universe, gepubliceerd door Rizzoli in 2010 hieronder ) deed, werd er gezegd dat hij ongeveer 11.000 verschillende objecten had gemaakt, maar we beseften dat het meer was, waarschijnlijk ongeveer 13.000 verschillende objecten.

Marcus Fairs: En hij tekende deze allemaal in zijn huis, in jouw huis, in Milaan?

Barnaba Fornasetti: Ja in huis. Er zijn er veel die gearchiveerd zijn in het huis, in opslag; de zolder zit vol met dingen. Het is nu gereduceerd, maar er is nog veel materiaal.

Marcus Fairs: Hoe zou je de stijl van je vader beschrijven? Hij werkte meestal met pen en inkt, klopt dat?

Barnaba Fornasetti: Ja, de grafische tekening is de basis van zijn ideeën, zijn stijl, zijn cultuur. Hij was een fotografische printer en drukte voor vele andere kunstenaars. Hij begon als kunstenaar en werd een expert in afdrukken met verschillende technieken. Hij gebruikte lithografie bijvoorbeeld om op zijde te drukken, dus het eerste voorbeeld van toegepaste kunst door mijn vader was de zijden sjaal, een hoofddoek in zijde, samen bedrukt met lithografie en andere technieken. Mode was in sommige opzichten een van de eerste ervaringen. Hij ontving de Neiman Marcus-prijs [voor Distinguished Service op het gebied van mode] in 1959 op het gebied van mode, niet omdat hij modeontwerper was, maar vanwege een grote inspiratie op het gebied van mode.

Boven: Piero Fornasetti met de trumeau-bar "Architettura"

Marcus Fairs: Gio Ponti hielp hem Fornasetti als een merk te vestigen. Hoe is dat zo gekomen?

Barnaba Fornasetti: Ze hadden het idee om industrie te combineren met ambacht en kunst, om decoratie en kunst in alledaagse voorwerpen te plaatsen; om het bredere publiek de mogelijkheid te geven om objecten te laten decoreren, vooral met Italiaanse kunst, met surrealisme. Maar de industrie begrijpt dit soort excentriciteit niet, dit soort vreemde thema's. Dus ze snapten het niet en wilden ze niet massaal produceren. Dus besloot hij zijn eigen atelier te beginnen en een productie te maken die selectief was, die beperkt was, niet door keuze maar omdat het moeilijk was om industrieel te produceren.

Marcus Fairs: En wat was de rol van Gio Ponti daarin?

Barnaba Fornasetti: Gio Ponti was als een goeroe voor mijn vader. Hij was de man die de fantasie ontdekte, maar niet alleen de verbeelding van mijn vader, maar ook de vaardigheid, de kennis van technieken. Hij was in staat om technische manieren te bedenken om decoratie op objecten aan te brengen. Het geheim van Fornasetti is de vaardigheden van veel ambachtslieden, de geheimen van veel ambachtslieden, in elkaar gezet, gemaakt door hun vermogen om hun handen te gebruiken.

Boven: de trumeau-bar "Architettura" van Piero Fornasetti. Voor het eerst tentoongesteld in 1951.

Marcus Fairs: Hoe was je vader om mee te werken?

Barnaba Fornasetti: Hij was erg egocentrisch, hij was een zeer sterk karakter en was moeilijk om mee samen te werken, vooral in het begin. Ik was een zeer hippie-denker en lui, zoals al mijn generatie destijds in de jaren '60. Dus ik vocht vaak met hem. Maar een paar jaar nadat ik van huis was weggegaan en mijn eigen baan had gevonden, zag ik dat hij hulp nodig had en kwam ik terug. Het was erg interessant en een plezier voor beide om samen te zijn.

Marcus Fairs: En hij stierf in de late jaren 80?

Barnaba Fornasetti: 1988.

Boven: "Zebra" Kleine gebogen kast van Barnaba Fornasetti. Hout. Met de hand bedrukt, gelakt en geverfd.

Marcus-beurzen: Hoe breng je nu de balans tussen de noodzaak om een ​​bedrijf te maken en trouw te zijn aan de ideeën van je vader? Wat is de strategie van Fornasetti nu?

Barnaba Fornasetti: De strategie is om dingen te blijven doen die niet gerelateerd zijn aan producten, omdat ik denk dat we teveel producten om ons heen hebben, er is teveel productie van dingen die we niet nodig hebben. Ik denk dat we voedsel nodig hebben voor de ziel, verbeelding, decoratie - omdat decoratie iets is dat smaak geeft aan het leven, voor de ogen en om vitaliteit te stimuleren. Het is als muziek. Kun je je een wereld voorstellen zonder muziek? Het zou triest zijn, weet je. Decoratie is hetzelfde. Ik heb decoratie nodig, denk ik. Het is iets dat we nodig hebben om beter te leven.

Marcus Fairs: en Fornasetti geeft nu licenties voor Piero's ontwerpen aan geselecteerde bedrijven?

Barnaba Fornasetti: We hebben enkele licentieovereenkomsten op specifieke gebieden die niet de specialiteit van ons bedrijf zijn. We doen meubels en porselein intern en we doen ook samenwerkingen voor behang, geurkaarsen, stoffen en andere verschillende dingen. Ik werk graag samen met andere ontwerpers die op een bepaald gebied werken.