Anonim
Renovatie van een appartement in Barcelona door Laura Bonell Mas

Originele vloertegels werden verplaatst om zitplaatsen te markeren tijdens de renovatie van ontwerper Laura Bonell Mas van dit appartement in Barcelona (+ interview).

De lokale ontwerper Laura Bonell Mas heeft het appartement van 100 vierkante meter volledig gerenoveerd, gelegen tussen de gebouwen in de wijk Eixample.

Ze ontdekte patroontegels onder nieuwere keramiek en gebruikte ze in het hele pand opnieuw, omdat ze in goede staat verkeerden.

"Alle hydraulische tegels in het appartement waren er vanaf het begin, " vertelde Bonell Mas aan Dezeen. "De meeste waren al jaren bedekt met een bruine keramische vloer, wat waarschijnlijk verklaart waarom ze zich in een relatief goede staat bevonden."

Sommige tegels werden op hun oorspronkelijke locatie bewaard, terwijl andere in andere ruimtes werden teruggezet om zitplaatsen aan te geven die onder een hoek met de muren stonden.

"We legden de tegels terug in de woonkamer en eetkamer zoals ze voorheen waren, en vervolgens gebruikten we de tegels die oorspronkelijk in de gang en de ingang van het appartement waren geweest voor de tapijten en paden, " zei de ontwerper.

Houten planken omlijsten de betegelde gebieden en bedekken de rest van de vloer, behalve grote zwarte tegels die in de keuken en badkamer worden gebruikt. Plafondlijsten op de verlaagde plafonds werden waar mogelijk ook hersteld, samen met de balkondeuren.

De kamers bij de ingang werden gereorganiseerd en scheidingswanden verwijderd om de flat meer open te maken. Een inloopkast werd tussen de slaapkamer en de hal geïnstalleerd om rommel verborgen te houden.

Omdat de voordeur en de gang schuin ten opzichte van de rest van het appartement zijn geplaatst, werden een gebogen plank en een bureau geïnstalleerd om de lastige kruispunten te verhelpen.

Na enkele appartementen in de Catalaanse hoofdstad met decoratieve tegels te hebben opgemerkt, hebben we een diavoorstelling en een overzicht van onze favorieten gepubliceerd. "De laatste tijd is hun populariteit gestegen en bij het renoveren is het vinden van mooie stukken in een goede staat bijna hetzelfde als het vinden van kleine juwelen, " zei Bonell Mas.

Zie meer appartementinterieurs »
Bekijk meer architectuur en design in Barcelona »
Zie meer ontwerp met tegels »

Hier is ons korte interview met de ontwerper over de geschiedenis van tegels in Barcelona:

Dan Howarth: Heb je tegels verplaatst van ergens anders in het appartement, of zijn ze nieuw gekocht om te matchen met de bestaande?

Laura Bonell Mas: Alle hydraulische tegels in het appartement waren er vanaf het begin, we hoefden geen nieuwe te kopen.

De meeste waren al jaren bedekt met een bruine keramische vloer, wat waarschijnlijk verklaart waarom ze zich in een relatief goede staat bevonden.

Desondanks moesten we ze allemaal verwijderen om de vloer te versterken met een dunne laag beton, omdat het een oud gebouw is en de vloeren enkele problemen hadden - sommige niet-gelijmde onderdelen en geluidsisolatie in het algemeen.

Dus legden we de tegels terug in de woonkamer en eetkamer zoals ze voorheen waren, en vervolgens gebruikten we de tegels die oorspronkelijk in de gang en de ingang van het appartement waren geweest voor de tapijten en paden. In de rest van de kamers waren de tegels niet erg mooi - misschien waren ze al eerder veranderd.

Dan Howarth: Waarom werden tegels in patronen historisch in appartementen in Barcelona gebruikt?

Laura Bonell Mas: Aanvankelijk werden deze tegels gemaakt als alternatief voor natuursteen voor vloeren. Het feit dat ze niet als keramische tegels moesten worden gebakken, had waarschijnlijk een impact op hun ontwikkeling.

Ondanks het feit dat ze in andere mediterrane gebieden werden gebruikt, lijken de hydraulische tegels vaker te worden gevonden in Barcelona en de rest van Catalonië, en dat is waarschijnlijk te wijten aan de art nouveau-beweging van Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, enz. In hun zoektocht naar een nieuwe architectuur speelde decoratie een belangrijke rol en waren hydraulische tegels zeer veelzijdig in termen van geometrieën en kleuren.

Het gebruik ervan ging echter veel verder dan het tijdperk van het modernisme, waarschijnlijk omdat de industrie toen al behoorlijk geavanceerd was. Het moet gezegd worden dat hoe meer kleuren een stuk heeft, hoe duurder het is omdat het meer tijd kost om het te doen. Je kunt bijvoorbeeld zien dat de vloer in de woonkamer en de eetkamer nobeler is of op zijn minst duurder is dan die in de gang, die slechts drie kleuren hebben en zijn geometrie veel eenvoudiger is.

Dan Howarth: Waarom worden ze vandaag nog steeds geïmplementeerd?

Laura Bonell Mas: Rond de jaren 1960 daalde hun implementatie en de meeste fabrieken die de stukken produceerden bestaan ​​niet meer.

Maar de laatste tijd is hun populariteit gestegen en bij het renoveren is het vinden van mooie stukken in een goede staat bijna hetzelfde als het vinden van kleine juwelen. Nieuwe kunnen ook worden gebruikt, hoewel ze vrij duur zijn, maar ze zien er niet precies hetzelfde uit. Ze zien er niet oud uit en de kleuren zijn veel helderder. Omdat de kleur een dikte van vier tot vijf millimeter heeft, kunt u ze, in tegenstelling tot geverfd keramiek, een beetje polijsten en laten zakken zodat ze een gelijkmatig oppervlak hebben.

Dan Howarth: Hoe beïnvloeden de tegels de atmosfeer van een ruimte?

Laura Bonell Mas: Ik denk dat dit soort tegels de atmosfeer op veel manieren beïnvloedt. Ze voegen altijd kleur toe, dus met relatief neutrale meubels en muren krijg je nog steeds een vrolijk resultaat.

Hun koude materialiteit is ook belangrijk om op te merken. We besloten om de tegels te combineren met houten vloeren, vooral in de delen van het huis die weinig of geen natuurlijk licht hebben, om wat warmte toe te voegen. Ik denk dat de sfeer die je in de slaapkamer of de studeerkamer hebt hierdoor totaal anders is dan die in de woonkamer.

Maar vooral, ik denk dat dit soort vloeren een verouderd gevoel geeft. Het wil het oude karakter van dit soort gebouwen behouden, maar met een twist. De combinatie van oud en nieuw geeft een interessante sfeer aan de ruimte en door enkele bestaande materialen te recyclen, konden we ook de kosten voor nieuwe verminderen.

Lees verder voor de projectbeschrijving van Bonell Mas:

Renovatie van een appartement in Barcelona

Het project bestaat uit de complete renovatie van een appartement van ongeveer 100m2, in de wijk Eixample van Barcelona.

De geometrie van de oorspronkelijke plattegrondindeling reageerde op de gebouwtypologie van de Eixample, met dragende muren parallel aan de gevel en de verdeling van de kamers aan weerszijden van een lange gang. Tegelijkertijd werd het echter gedeeltelijk bepaald door het feit dat het een hoekgebouw is, wat betekent dat de ingangsruimte 45 ° is gedraaid ten opzichte van de rest van het appartement.

Regeling isometrisch

De belangrijkste strategie van het project was om deze verschillende geometrieën te verbeteren om visuele continuïteit en grotere amplitude van ruimte mogelijk te maken, door de overmatige compartimentering te defragmenteren.

Scheidingswanden werden verwijderd (dragende muren werden in elk geval niet aangepast) en de badkamers en de keuken werden opnieuw verdeeld rond een van de binnenplaatsen, zodat de ruimtes of kamers aaneengeschakeld zijn en het idee van een lange gang wordt vernietigd. De behoeften van de klant en toekomstige gebruiker, die alleen of met een paar zou wonen, hadden invloed op de besluitvorming: minder kamers en groter.

Plattegrond voor renovatie - klik voor groter beeld

De aanwezigheid van de originele bouwcomponenten was vooral belangrijk om de sfeer van een Eixample-appartement te behouden. Het verlaagde plafond, met de bestaande kroonlijsten, werd waar mogelijk bewaard en de houten balkondeuren werden hersteld. De ramen die moesten worden veranderd en de binnendeuren die geen nut meer hadden, werden gerecycled in de kasten van een nieuw meubelstuk.

De hydraulische tegelvloer, die al jaren met een andere keramische bestrating was bedekt, werd hersteld en opnieuw aangebracht volgens nieuwe richtlijnen: het wordt onderhouden zoals het was in de woonkamer en eetkamer, terwijl het in de rest van het appartement wordt gecombineerd met een eiken parketvloer, met de bedoeling om "tapijten" te creëren die wijzen op enkele van de leefbare gebieden en paden suggereren.

Plattegrond na renovatie - klik voor groter beeld