Anonim

Bibliotheek van Birmingham door Mecanoo

De Nederlandse studio Mecanoo heeft Europa's grootste openbare bibliotheek in Birmingham, Engeland, voltooid met een verzonken amfitheater, daktuinen en een glinsterende gevel bekleed met in elkaar grijpende metalen ringen (+ diavoorstelling).

Ingeklemd tussen een gebouw uit de jaren 1930 en een theater uit de jaren 60, is de nieuwe Library of Birmingham fronten aan een van de drie pleinen die bestaan ​​uit Centenary Square. Het gebouw bestaat uit een stapel van vier rechthoekige volumes, die zijn verdeeld over verschillende luifels en terrassen.

Mecanoo ontwierp de buitenkant van het gebouw om te verwijzen naar de juwelenwijk van de stad, door een filigraanpatroon van metalen ringen over gouden, zilveren en glazen gevels toe te voegen.

Binnen werpen deze ringen patronen van schaduwen op de vloeren van de leeszalen op de middelste niveaus van het gebouw.

"Ik wilde geen bakstenen gebouw maken, omdat we veel licht nodig hadden, maar ik wilde ook geen glazen gebouw maken", vertelde architect Francine Houben aan Dezeen. "Het is zo mooi om binnen te zitten vanwege de reflecties en de schaduwen en de weersveranderingen. Het is anders van december tot juni."

Een licht hellende vloer stelt het gebouw in staat om over de niveauverandering van de voorkant naar de achterkant van de site te onderhandelen, maar leidt bezoekers ook naar het fictiegebied aan de achterkant en vervolgens naar de kinderbibliotheek en het muziekgedeelte aan de voet van het gebouw .

"We hadden veel begane grond nodig, " zei Houben, "dus introduceerden we een begane grond, een mezzanine, een midden-benedenverdieping en een midden-midden-benedenverdieping in de vorm van zacht aflopende terrassen."

Het laagste niveau strekt zich uit onder Centenary Square, waar de architecten een verzonken cirkelvormige binnenplaats hebben gecreëerd die functioneert als een informeel amfitheater.

De drie belangrijkste leeszaalverdiepingen vertakken zich vanuit een verspringende rotonde in het midden van het gebouw en integreren rijen boekenplanken en clusters van studieplekken. Er zijn ook banken en krukken langs de omtrek, die uitzicht bieden op het plein beneden.

Archieven en onderzoeksruimten bezetten de niveaus erboven, terwijl een ovale ruimte bovenaan de structuur de Shakespeare Memorial Room herbergt - gewijd aan de uitgebreide verzameling werken van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare. De kamer dateert uit 1882 en is twee keer verplaatst van voormalige bibliotheekgebouwen.

Met planten gevulde terrassen bedekken twee van de daken, waardoor er ruimte is voor bezoekers om buiten te lezen en te studeren.