Anonim

Mukou Leimondo Nursery School door Archivision Hirotani Studio

Een speeltuin op het dak van deze kleuterschool in de prefectuur Kyoto, Japan, is bezaaid met houten obstakels die fungeren als lichtbronnen voor de onderliggende kinderdagverblijven (+ diavoorstelling).

Ontworpen door de Japanse architecten Archivision Hirotani Studio, herbergt de Mukou Leimondo Nursery School zes kleuterklaslokalen met elk een plafond met dubbele hoogte.

Deze hoekige schoorsteenachtige structuren barsten door het dak van het gebouw en creëren houten schuren die worden gebruikt als zitjes en schuilplaatsen voor kinderen die spelen op het dakterras.

De architecten bedachten de naam "huizen van het licht" om te verwijzen naar de structuren. "Kinderen kunnen door de 'huizen' rennen of een kijkje nemen in de kinderkamer op de vloer eronder door de dakvensters", leggen ze uit.

Vensters worden op de hoogste punten geplaatst om natuurlijk licht naar de klaslokalen te laten sluipen, die elk met een andere levendige kleur zijn geverfd.

"De binnenkant van deze 'huizen van licht' verschilt in vorm, kleur en richting van het licht van bovenaf, waardoor zeer speciale ruimtes in de kinderkamer ontstaan, " zeiden de architecten.

De klaslokalen centreren rond een grote multifunctionele ruimte met houten panelen langs de muren en vloeren. Een trap bevindt zich in deze ruimte en biedt toegang tot het dakterras.

Mukou Leimondo Nursery School is een van de vele scholen die de afgelopen jaren zijn ontworpen met een speeltuin op het dak omdat er niet genoeg ruimte was om er een op grondniveau toe te voegen.

Vietnamese architecten Vo Trong Nghia Architecten bouwen momenteel een kleuterschool met een moestuin op het dak, terwijl de Spaanse architect Guzmán de Yarza Blache onlangs een verhoogd sportveld heeft toegevoegd aan een school in Zaragoza.

Lees verder voor meer informatie van Archivision Hirotani Studio:

De Mukou Leimondo Nursery School

"The House of Light" en "The Little Village"

Deze kleuterschool bevindt zich in een relatief dichtbevolkte woonwijk van de prefectuur Kyoto. Vanwege het beperkte landoppervlak was het niet mogelijk om de benodigde ruimte veilig te stellen als het kinderdagverblijf en de kinderdagverblijfspeelplaats op hetzelfde vlak zouden worden gepland.

Zo begon de overweging van een "single-level kinderdagverblijf met een dakterras." Hierdoor konden we een lichte en ruime kinderkamer realiseren door lichte putten op het dak te gebruiken en hoge plafonds te voorzien, en ook een ruime, grote tuin op het kinderdagverblijfdak te huisvesten.

Binnen de kinderkamer zijn "huizen van licht" ingericht waar de kinderen het gevoel kunnen hebben dat ze thuis zijn. De binnenkant van deze "huizen van licht" verschilt in vorm, kleur en richting van het licht van bovenaf, waardoor het een zeer speciale ruimte in de kinderkamer is.

Het licht van deze openingen in het plafond verandert met de tijd en het seizoen en creëert nieuwe speelmethoden die door de kinderen zelf worden geïnitieerd wanneer ze dergelijke veranderingen opmerken en erover vertellen aan hun speelkameraadjes.

Op het dak ontstaat het "House of Light" als een driedimensionale verbinding tussen de binnenruimte op de begane grond en de daktuin. Op het dak zijn het Huis van het Licht als houten huizen, die het beeld van het "Kleine Dorp" teweegbrengen terwijl ze over de grasveldruimte van de daktuin lopen.