Anonim

Johnston Marklee ontwerpt een rotonde-residentie voor een reeks Spaanse vakantiehuizen

Het Amerikaanse bedrijf Johnston Marklee heeft een circulair huis ontworpen met een peuterbad op het dak als onderdeel van een reeks inventieve vakantiehuizen die door architecten als Sou Fujimoto en Didier Faustino zijn voorgesteld voor een nationaal park in Spanje (+ diavoorstelling).

Round House van Johnston Marklee is nummer vier in de serie Solo Houses, een initiatief gefinancierd door de Franse ontwikkelaar Christian Bourdais dat 12 architecten de vrije loop laat om elk ontwerp binnen een vastgesteld budget te ontwikkelen.

Het huis, dat boven een amandelboomgaard uitsteekt, zal woonruimtes en slaapkamers op een verhoogde ronde vloer herbergen. Slaapkamers worden rond de gebogen randen van het gebouw geplaatst, terwijl glazen schuiframen kamers naar elkaar toe openen.

Een wenteltrap in het midden van het huis leidt de bewoners naar het dakterras en biedt een panoramisch uitzicht over het landschap.

Architecten Sharon Johnston en Mark Lee vergelijken het gebouw met een reeks beroemde villa's met rotunda's, waaronder de Villa Rotunda van Andrea Palladio en het Dymaxion House van Buckminster Fuller.

"[Het] vangt de ononderbroken horizonlijn van het omringende landschap terwijl de verschillende ruimtelijke kenmerken van de oriëntatie van de site worden benadrukt, " zeiden ze.

Zowel de basis als het dakterras zullen een klein vierkant plan hebben, in contrast met de gebogen omtrek van de vloer van het hoofdgebouw.

Round House is een van de 12 huizen die gebouwd moeten worden als onderdeel van de Solo Houses-serie. Het symmetrische beton Casa Pezo van de Chileense studio Pezo Von Ellrichshausen is het enige tot nu toe voltooide project, maar wordt gevolgd door de op de oerknal geïnspireerde structuur van Didier Faustino en het geometrische bos van Sou Fujimoto.

Hier is een projectbeschrijving van Johnston Marklee:

Solo Houses onthult het Round House van Johnston Marklee

Het Round House, gelegen aan de rand van Kreta, volgt de grote traditie van landelijke villa's gelegen in een idyllisch landschap. Benaderd langs de rand van een dicht bos en de achterliggende Parc Natural dels, komt het Round House tevoorschijn als een enkelvoudig object tussen een bosje amandelbomen.

Sectie A

Het huis bestaat uit een enkele verdieping boven het amandelbos om een ​​panoramisch uitzicht op de omgeving te vangen. De cirkelvormige plattegrond wordt verondersteld door een kleinere basis met een vierkant plan, waardoor een gevoel van loskoppeling van het landschap wordt gecreëerd terwijl het geaard blijft door zijn inherente gewicht en massa. De hoofdingang steekt uit vanaf de basis. Bij binnenkomst stijgt de bezoeker een trap op en komt aan in het midden van het huis.

Sectie B

De primaire as van het bilateraal symmetrische plan loopt langs de lengte van de toegangstrap en wordt gevormd door twee gebogen muren die de woon- en eetgedeeltes van de open plan verbinden. Deze muren creëren een gecomprimeerd ruimtelijk gevoel terwijl ze de bezoeker naar buiten leiden naar het panoramische uitzicht aan de omtrek. Zwevend boven de amandelbomen strekt de open ruimte zich uit in het landschap.

Sectie C

Achter de gebogen muren zijn vier slaapkamers met badkamers en opslag. De schuifdeuren van de slaapkamers kunnen worden geopend om verbinding te maken met de woonruimte en indien gewenst een volledig open plan vormen. Een wenteltrap geeft bezoekers toegang tot het dakterras met een vierkant plan dat identiek is aan de basis van het huis. Gecentreerd met een zwembad, biedt het dakterras een ononderbroken 360 graden uitzicht op het achterland van Aragonais.

Sectie D