Anonim

Brutalistische gebouwen: bedevaartskerk, Neviges door Gottfried Böhm

Brutalisme: een van de meest gerespecteerde religieuze gebouwen van de brutalistische periode is de bedevaartskerk van Gottfried Böhm in Neviges, de kristallijne structuur die de traditionele katholieke architectuur verliet ten gunste van scherpe hoeken en ruw beton (+ diavoorstelling).

Foto door Seier + Seier

Church of the Pelgrimage, ook bekend als Neviges Mariendom, is een kolossale betonnen vorm die boven de daken van de middeleeuwse Duitse stad uitsteekt. Het kondigt de bestemming aan van een historische bedevaart die ooit honderdduizenden bezoekers per jaar trok.

Foto door Seier + Seier

Ontworpen in 1963 en ingewijd in 1968, was de structuur een van de tientallen kerken die zijn bedacht door de Duitse Pritzker Prize-winnaar, maar wordt algemeen beschouwd als zijn grootste werk en is in verband gebracht met verschillende artistieke bewegingen.

"Brutalisme, zoals Pevsner enigszins geïrriteerd opmerkte, was het expressionisme nieuw leven ingeblazen, het neo-expressionisme. Dit is misschien nergens duidelijker dan in het werk van de virtuoos Gottfried Böhm, het meest duidelijk in zijn Mariendom bij Neviges, " zei criticus Jonathan Meades.

Foto door Seier + Seier

"Het is een gebouw van opwindende geometrieën waarvan de buitenkant leent van geologische formaties, de kappen en vormen van boetelingen die kunnen worden omschreven als antropomorf, de mensheid had verplicht door een beetje meer gebeiteld te zijn, " vertelde hij aan Dezeen.

Foto door Seier + Seier

Böhm was een van de 17 architecten die waren uitgenodigd om een ​​geheel nieuwe kerk te ontwerpen voor de locatie op een heuvel waar in de 17e eeuw een broeder een weergave van de Maagd Maria aan een kleine kapel had geleverd.

Enkele jaren later beweerde de prins-bisschop van de regio op wonderbaarlijke wijze te zijn genezen van ziekte door het beeld en werd de bedevaart gecreëerd.

Foto door Seier + Seier

Böhm koos ervoor de wedstrijdrichtlijn te trotseren om de ingang van de kerk nabij het treinstation te plaatsen, in plaats daarvan koos hij ervoor om een ​​processie over de site te maken.

Hij stelde een gebouw voor op de hoogste top van de site - het enige ontwerp waarbij het landschap niet werd afgeplat - zodat pelgrims er naar toe moesten klimmen.

Foto door Seier + Seier

Hoewel aanvankelijk door de juryleden te overdreven en manisch werd gedacht, werd de visie van de architect uiteindelijk gekozen.

De resulterende structuur werd de tweede grootste kerk ten noorden van de Alpen - met zitplaatsen voor 800 en staande ruimte voor 2.200 - maar was vrij van elke traditionele religieuze symboliek. De hoekige daklijn wordt meestal vergeleken met de vorm van een tent.

Foto door Seier + Seier

"De architecturale vormen van de bedevaartskerk in Neviges zijn keer op keer geïnterpreteerd als een tent", schreef Karl Kiem in zijn essay The Multi-layered Concrete Rock uit 2006.

"Dit lijkt misschien de omzwervingen van de pelgrim te symboliseren en werd daarom beschouwd als de adequate uitdrukking van een bedevaartskerk."

Foto door Seier + Seier

Betonnen oppervlakken werden tegen houten planken gegoten om ze de ruwe textuur te geven die typisch is voor brutalistische gebouwen. Sommige gebieden werden vervolgens gezandstraald, waardoor een korrelig oppervlak ontstond.

Foto door Seier + Seier