Anonim

Controversiële Helsinki Guggenheim-competitie trekt recordaantal deelnemers

Nieuws: een wedstrijd om een ​​nieuw Guggenheim-museumgebouw in de Finse hoofdstad te ontwerpen, heeft meer dan 1.700 inzendingen aangetrokken - meer dan enige andere competitie in zijn soort - maar tegenstanders van de regeling hebben een wedstrijd voor rivaliserende ideeën gelanceerd.

Organisatoren van de architectuurwedstrijd Helsinki Guggenheim zeggen dat ze 1.715 inzendingen hebben ontvangen van afgestudeerde en gekwalificeerde architecten.

"De inzendingen vertegenwoordigen het grootste aantal inzendingen dat is opgenomen voor een competitie van deze soort, die de competitie van 2002 voor het Grand Egyptian Museum overtreft, die 1.557 inzendingen heeft ontvangen, en de grootste architectuurwedstrijd in Helsinki, voor de Centrale Bibliotheek van Helsinki, die 544 inzendingen trok in 2012 ", aldus de Solomon R Guggenheim Foundation.

De organisatie zit achter een reeks kunstinstellingen over de hele wereld, waaronder het New Yorkse huis - een spiraalvormig gebouw ontworpen door Frank Lloyd Wright - en het door Frank Gehry ontworpen museum in Bilbao, Spanje, wiens ongebruikelijke architectuur werd gecrediteerd met het brengen van belangrijke nieuwe toeristen inkomsten voor de stad die leiden tot de popularisering van de uitdrukking "het Bilbao-effect".

Het werkt nu samen met de stad Helsinki om het volgende museum te maken, dat als eerste zal worden ontworpen via een internationale open competitie.

De eerste fase van de wedstrijd, die open stond voor afgestudeerde en gekwalificeerde architecten, werd vorige week gesloten. Ontwerpers uit meer dan 77 landen stuurden inzendingen in, met de meerderheid uit de VS, Italië, Finland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan.

De 1.715 inzendingen

"Toen we de wedstrijd voor het ontwerp van het voorgestelde Guggenheim Helsinki lanceerden, hoopten we dat het architecten overal - zowel opkomend als gevestigd - zou inspireren om zich voor te stellen wat het museum van de 21ste eeuw zou kunnen zijn en een wereldwijde uitwisseling van ideeën over architectuur en zijn tradities, stedenbouw, openbare gebouwen en de toekomst van steden, "zei Richard Armstrong, directeur van het Solomon R. Guggenheim Museum en Foundation.

Een 11-koppige jury - waaronder Tokyo-architect Yoshiharu Tsukamoto, oprichter van Atelier Bow-Wow en de in Chicago gevestigde architect Jeanne Gang - zal een shortlist van zes ontwerpen opstellen van de inzendingen om door te gaan naar de tweede fase, die op 2 december zal worden onthuld. .

De winnaar wordt bekendgemaakt in juni 2015 en krijgt een prijs van € 100.000, waarbij de vijf deelnemers elk € 55.000 ontvangen.

Het project heeft naar verluidt een budget van meer dan $ 130 miljoen en houdt in dat de stad Guggenheim een ​​licentievergoeding van nog eens $ 30 miljoen betaalt.

Het heeft al controverse aangetrokken, waarbij sommige critici het beschrijven als een ijdelheidsproject en bezwaar maken tegen het idee van een groot Amerikaans cultureel merk dat een toplocatie in Helsinki heeft.

Architect en schrijver Michael Sorkin werkt nu samen met Finse architecten en kunstenaars om een ​​rivaliserende wedstrijd te lanceren genaamd The Next Helsinki, die is gericht op het genereren van andere ideeën voor het revitaliseren van de South Harbor van de stad.

"De stad Helsinki komt in de verleiding om honderden miljoenen gemeentelijke euro's uit te geven in ruil voor de voordelen van de branding van de stad met het merk van iemand anders - is dit echt het beste gebruik voor de site en belastinggeld?" zei het team van Next Helsinki. "Help ons deze kans te grijpen om de eigenheid van de stad te benadrukken, en de honger van de inwoners naar sociale, ecologische en culturele rechtvaardigheid."