Anonim

UNStudio introduceert openbare treinen naar Qatar met metroproject

Nieuws: Het Nederlandse bedrijf UNStudio heeft plannen ontwikkeld voor het eerste openbare spoorwegnetwerk van Qatar in een poging om meer inwoners van het land aan te moedigen om voor openbaar in plaats van particulier vervoer te kiezen (+ diavoorstelling).

UNStudio heeft meer dan 30 stations ontworpen voor het Qatar Integrated Railway Project (QIRP), een geheel nieuw metronetwerk van vier lijnen die bestemmingen in het Greater Doha-gebied en de kuststad Al Khor met elkaar verbinden.

Het doel is "om een ​​dienst te creëren die het gebruik van het openbaar vervoer aanmoedigt als een geldig en schoon alternatief voor particulier vervoer voor de bevolking van Doha".

De eerste fase van het project omvat de bouw van ongeveer 35 stations, allemaal ontworpen door UNStudio, die tot hoofdarchitect van het project is benoemd. Voor fase twee zouden nog eens 60 stations kunnen worden toegevoegd.

Het team - wiens recente projecten een luchthaven in Georgia en een winkelcentrum in China omvatten - heeft een systeem van architecturale branding ontwikkeld dat is ontworpen om verschillende identiteiten te creëren voor station, lijn en het netwerk als geheel.

Dit omvat terugkerende architecturale elementen in het netwerk, thema's voor verschillende lijnen en een selectie van samengestelde inhoud voor individuele stations.

Een "handleiding voor architecturale branding", geproduceerd als onderdeel van het project, biedt richtlijnen voor aannemers die de voorstellen uitvoeren en ontwerpen.

"Door de productie van een ontwerphandleiding en het gebruik van adaptief parametrisch ontwerp is het voor ons mogelijk geweest om een ​​ontwerp te maken met veel varianten, maar toch een die een coherente identiteit in alle stations behoudt, " zei studiostichter Ben van Berkel.

"Op deze manier kunnen we lokale contextuele verschillen combineren binnen een algemene identiteit en fysieke factoren zoals routebepaling, daglichtpenetratie, passagiersstromen, constructieve elementen enz. Parametrisch aanpassen in een complex maar uiterst gedisciplineerd systeem."

UNStudio is ook van plan elementen uit de traditionele regionale architectuur te introduceren. Gewelfde plafonds zullen een consistent ontwerpelement zijn, gezien als een "referentiebrug tussen de historische architectuur en cultuur van Qatar en de toekomst ervan als een baken van innovatie en welvaart".

Strips van verlichting geïntegreerd in de gewelfde oppervlakken zullen functioneren als natuurlijke bewegwijzering.

Het team noemt een van hun inspiratiebronnen voor het project de Caravanserai - een soort herberg op oude handelsroutes, met vaak afgesloten rechtbanken die als verzamel- en rustplaatsen dienden.

"De viering van aankomen en vertrekken is altijd gevonden in het ontwerp van stations", aldus Van Berkel.

"Voor de QIRP bedachten we een adaptief parametrisch systeem dat open, lichte en gastvrije interieurs creëert voor elk van de individuele stations. Traditionele Qatari-architecturale kenmerken worden opnieuw geïnterpreteerd om nieuwe, transformerende kwaliteiten op te nemen die daglicht vastleggen en dit naar de interieurs leiden, waardoor verheffing en lichtgevende atmosfeer, "voegde hij eraan toe.

Het project omvat ook het creëren van veilige kruisingen over drukke kruispunten.