Anonim
Het gebruik van traditionele ambachten in ontwerp is niet "sentimenteel", zegt Sebastian Cox

Interview: verwaarloosde technieken vormen een nieuwe reeks kansen, zegt Sebastian Cox, een van een aantal jonge ontwerpers die opkomen voor de heropleving van traditionele ambachten in het VK.

Cox heeft een reputatie opgebouwd als een opkomende naam in de ontwerpindustrie, mede dankzij zijn voortdurende samenwerking met Benchmark, de houten meubelfabrikant mede opgericht door Terence Conran.

Hij heeft onlangs ook een aantal collecties geproduceerd met behulp van traditionele technieken en hazelnoothaksel - een bijproduct dat is gegenereerd door duurzaam bosbeheer dat al eeuwen wordt gebruikt.

Swill-collectie van Sebastian Cox en Lorna Singleton

Volgens de in Londen gevestigde ontwerper zal een hernieuwde interesse in ambacht in hedendaagse productie helpen om vaardigheden te behouden, maar biedt ontwerpers ook verschillende manieren om met materialen te werken.

"Ik ben niet sentimenteel, of nostalgisch en verdrietig, over het idee dat deze vaardigheden verloren gaan als ze niet worden doorgegeven", zei Cox. "Ik word enthousiast van het vooruitzicht om een ​​nieuwe - voor mij of voor hedendaags ontwerp - set materialen of technieken te vinden om te leren en inspiratie op te doen."

Eerder deze week onthulde de Britse Crafts Council dat ambachtelijke vaardigheden £ 3, 4 miljard bijdragen aan de Britse economie - een cijfer dat aanzienlijk groter was dan verwacht.

Cox zei dat ambachtelijke producten een breed publiek van potentiële consumenten zouden kunnen aanspreken.

Suent Chair, uit Products of Silviculture-collectie door Sebastian Cox

"Een van de dingen die ons verenigt, is ons vermogen om te maken, " zei Cox. "Als we een product kunnen ontwikkelen dat subtiel bewijs van ambacht bezit, dan geloof ik dat het resoneert met de primitieve maker van een klant. Als gevolg daarvan zal de klant des te meer genieten van dat ding, en iedereen heeft ervan genoten het langer buiten de stortplaats te houden ."

Cox was een van de 10 opkomende ontwerpers in opdracht om houten stukken te maken voor gevestigde figuren in de architectuur- en designwereld als onderdeel van het London Design Festival van dit jaar. Naast op maat gemaakte opdrachten zoals deze en stukken in beperkte oplage, zei Cox dat er potentieel was om oude methoden te vertalen naar meer "democratisch" in massa geproduceerd ontwerp.

"Ik geloof in zowel vooruit als achteruit kijken tegelijk, " zei Cox. "We kunnen zoveel van het verleden leren dat nuttig is om vooruit te komen, vooral als we denken aan een duurzame toekomst."

Swill-collectie van Sebastian Cox en Lorna Singleton

De nieuwste collectie van Cox werd geproduceerd in samenwerking met Lorna Singleton, een van de laatste beoefenaars van een traditionele Britse houtbewerkingstechniek die bekend staat als swilling.

In opdracht van de New Craftsmen, een winkel in Londen die ambachtelijke producten verkoopt, is het meubilair gemaakt van eikenhout dat is gekookt en gespleten tot een dikte van twee of drie millimeter. Deze strips, bekend als swill, worden verzacht door weken en vervolgens geweven in een rooster op een manier die uniek is voor Cumbria, een gebied in het noorden van Engeland.

"Ik werd gevraagd om Lorna te begeleiden door de National Coppice Federation. Ik had nog nooit van spoeling gehoord en ze kwam met een bundel spoeling uit Cumbria naar de trein", legt Cox uit.

"Om een ​​stuk hout te zien dat om je vinger gewikkeld kon worden en vele kilo's gewicht op slechts millimeters dik te houden, had ik ontzag."

Lees het bewerkte transcript uit ons interview met Sebastian Cox:

Ross Bryant: Waarom denk je dat consumenten geïnteresseerd zijn in handwerk?

Sebastian Cox: Simpel gezegd denk ik dat ambacht staat voor betrokkenheid bij objecten en materialen. Veel van de milieuproblemen waarmee we worden geconfronteerd, komen voort uit het feit dat mensen dingen eerder weggooien dan zou moeten. Alles dat mensen kan betrekken bij de dingen die ze meer bezitten, en die verwijdering uitstellen is belangrijk. Toegevoegd waaraan we als Homo sapiens allemaal makers zijn. Een van de dingen die ons verenigt, is ons vermogen om te maken. Dus als we een product kunnen ontwikkelen dat subtiel bewijs van ambacht bezit, dan denk ik dat het resoneert met de primitieve maker van een klant. Als gevolg hiervan zal de klant des te meer van dat ding genieten en iedereen heeft ervan genoten het langer buiten een stortplaats te houden.

Chestnut & Ash range van Sebastian Cox voor Benchmark

Ross Bryant: Hoe probeer je de manier te veranderen waarop we de Britse bossen onderhouden en gebruiken?

Sebastian Cox: Ik wil een goed ontwerp gebruiken om onze bomen een economische waarde te geven.

We hebben 2, 8 miljoen hectare onbeheerd bos in het Verenigd Koninkrijk, een enorm ondergewaardeerde bron, vlak voor de deur. We moeten niet vertrouwen op overheidssubsidies om bossen te beheren; we moeten dat hout in een wenselijk product veranderen en bosbeheer tot een goede onderneming maken.

Om dit te laten gebeuren, hebben we een kleine verschuiving in perspectief van consumenten nodig, waarvan ik zeker weet dat het volledig mogelijk is. Ik probeer mensen te laten zien hoe mooi en opwindend onze inheemse hardhoutsoorten zijn; ze zijn misschien niet allemaal dezelfde kleur en hebben uniforme korrelpatronen, maar dat is een deel van de charme.

Mensen zijn begonnen met het accepteren van misvormde groenten of fruit, en begonnen de supermarkten te vragen om meer Britse geteelde producten aan te bieden, en ik geloof dat mensen graag hetzelfde beginnen te doen met hun houten objecten. Ik wil deze overgang in consumentengedrag zo aantrekkelijk mogelijk maken met prachtig ontworpen en gemaakte dingen.

Shake Cabinet in de Chestnut & Ash-collectie, door Sebastian Cox voor Benchmark

Ross Bryant: Is dit een duurzaam model dat op veel grotere schaal kan worden geïmplementeerd?

Sebastian Cox: We oogsten hazelaar uit een klein, overbodig bos in Kent. We doen het op zeer kleine schaal, maar de impact in dat hout is al meetbaar; er is merkbaar meer wildlife daar.

Met mijn Chestnut and Ash-assortiment dat ik met Benchmark heb ontwikkeld, hebben we een bedrijf gevonden dat op veel grotere schaal hakhout voor de schermindustrie is. Het is het meest verbazingwekkend efficiënte bedrijf dat een ongelooflijk gezonde en gevarieerde leefomgeving van 900 hectare creëert, terwijl het in een week tijd 11 kilometer lang hekwerk maakt en verkoopt. Coppicing kan worden opgeschaald en hoe meer je een ontlasting hakt (de stronk en het wortelsysteem van een boom), hoe rechter en consistenter het gewas zal groeien. Het is een oeroud proces dat ideaal is voor moderne efficiënte inkoop van middelen.

Gehouwen Trestle uit de Underwood-collectie van Sebastian Cox op London Design Festival 2014

Ross Bryant: Wat is de toekomst voor ambacht en makers in de ontwerpindustrie? Kunnen producten in massa worden geproduceerd en betaalbaar zijn voor de massamarkt?

Sebastian Cox: Coppiced-producten kunnen worden gemaakt voor de massamarkt. Het is een zelfaanvullend materiaal dat snel, overvloedig en in elke provincie in het VK groeit. Het is altijd heel belangrijk voor mij geweest om fantasierijk te zijn bij het productieproces om de kosten zo laag mogelijk te houden. Binnen mijn bedrijf, en het werk dat we met Benchmark hebben gedaan, worden we beter en ik twijfel er niet aan dat we met voldoende schaal meer democratische producten kunnen maken.

In het VK hebben we een goede houtteelt die weinig economische waarde heeft. We importeren 90 procent van het hout dat we gebruiken, en veel van onze bossen zijn niet geoogst, of 'overstood', wat betekent dat ze een beetje wild worden.

Vorig jaar vertelde het State Of Nature-rapport ons dat sinds de Tweede Wereldoorlog de bosbedekking in het VK is toegenomen, maar de biodiversiteit is gedaald. We moeten wennen aan het idee dat het geluid van een kettingzaag in een Brits bos meestal een goede zaak is, en we moeten waarde zien in die niet-zo-rechte, niet-zo-perfecte bomen.

Een van de dingen die ik probeer te overwinnen is het idee dat hout alleen nuttig is in brede, rechte, uniforme planken. Het grootste deel van ons staande hout is niet zo gekweekt, dus moeten we onze productieprocessen heroverwegen en of onze waarden rond hout heroverwegen.

Kroonkandelaar uit de Underwood-collectie van Sebastian Cox op London Design Festival 2014

Ross Bryant: Is de ambachtelijke revival een Brits fenomeen?

Sebastian Cox: Het is moeilijk om commentaar te geven op wat er internationaal gebeurt. We hebben een heel diep en rijk erfgoed van landelijke ambachten in het VK, en ik weet zeker dat velen van hen kruisbestuiven met andere landen. Ik denk bijvoorbeeld dat de recente toename van de belangstelling voor het snijden van groene houten lepels is geholpen door de betaalbaarheid van Zweedse vleesmessen en bijlen. Ik ben er zeker van dat carven daar net zo populair is en dus zou ik veronderstellen dat er in veel delen van Europa en de VS veel belangstelling is voor groen houtbewerking.

Ross Bryant: Kun je uitleggen wat swilling betekent?

Sebastian Cox: Swill is gespleten, gekookte eik. Kloven is het gecontroleerd splijten van een stuk hout langs de korrel en de spoeling wordt gespleten met een mes tot een ongelooflijke dikte van 2-3 mm. Omdat het materiaal gespleten is, is het uitzonderlijk sterk voor zijn relatieve dikte, in tegenstelling tot gezaagde stroken hout, volgen de vezels van de boom de volledige lengte van het stuk moeras, waardoor het meer op touw lijkt dan op hout. Een andere fantastische eigenschap van dit geweldige materiaal is dat het in strakke bochten kan worden gebogen, omdat het koken het zo zacht maakt.

Met de producten die we in de Swill-collectie hebben ontwikkeld, wilde ik de eigenschappen zoveel mogelijk benutten. Wanneer we bijvoorbeeld een bank weven, wordt de spoeling door het asframe gevoerd en verdubbeld rond de bovenste balk voordat deze weer op zichzelf in het subframe wordt teruggevouwen. We weven dan swill strak in de tegenovergestelde richting om het hele ding onder spanning te houden. Als we de banken klaar hebben, zijn ze zo strak dat ze bijna een drumgeluid hebben.

Mopstick Ladder uit de Underwood-collectie van Sebastian Cox op London Design Festival 2014

Ross Bryant: Kun je ons het verhaal vertellen over hoe je met Lorna Singleton bent gaan werken?

Sebastian Cox: Ik werd gevraagd om Lorna te begeleiden door de National Coppice Federation. Ik had nog nooit van spoeling gehoord en ze kwam met een bundel spoeling uit Cumbria naar beneden in de trein. Het materiaal en haar vaardigheden boeiden me.

In wezen houdt mijn manier van ontwerpen in het onderzoeken van de eigenschappen van een materiaal op de werkbank, en vervolgens het vinden van een geschikte hedendaagse toepassing voor dat materiaal of die techniek. Dus om een ​​stuk hout te zien dat om je vinger gewikkeld kon worden en vele kilo's gewicht op slechts 3 mm dikte te houden, had ik ontzag.

Voordat ze naar Londen kwam, vroeg Lorna me of ik haar ergens kon laten weken: 'Idealiter een rivier, hoewel dat waarschijnlijk niet mogelijk is'. Ik zei dat ik zeker wist dat we ergens konden vinden, nog niet onthullend dat mijn werkplaats uitkijkt op de rivier de Theems in Woolwich, waar de rivier iets minder dan een halve mijl breed is. Ik vroeg me af of we de eerste mensen waren die in de Theems spoelden?

Gehouwen theetafel uit de Underwood-collectie van Sebastian Cox op London Design Festival 2014

Ross Bryant: Kun je kort praten over de geschiedenis van de swillingtechniek?

Sebastian Cox: Originele spoelmanden waren utility-manden, alleen te vinden in Cumbria. Ze werden voor alles gebruikt, van steenkool tot voedsel, en waren sterk en veelzijdig. Ik veronderstel dat het in sommige opzichten de volkstaal was van het noordwesten, net zoals de Sussex Trug in het zuidoosten. Er wordt gedacht dat het woord swill afkomstig is van wanneer kokkelplukkers de spoelmanden gebruikten om rond het slibachtige water te "swillen".

Het bos rond het Lake District is rotsachtig en ruw, waardoor het ideale groeiomstandigheden zijn voor eik, daarom is dat het hout bij uitstek voor de manden. Er is iets heel aantrekkelijks aan de manier waarop die manden worden gemaakt, die rechtstreeks verband houdt met het klimaat en de geologische omstandigheden van het gebied.

Simpelweg daalde de productie van spoelmanden snel na de Tweede Wereldoorlog omdat andere materialen, zoals plastic, sneller en goedkoper konden worden geproduceerd. Dus zoals met veel dingen, was het ambacht verloren. Dit is het geval met zoveel andere landelijke ambachten.

Swill-collectie van Sebastian Cox en Lorna Singleton