Anonim

Zonnevliegtuig om brandstofvrij rond de wereld te vliegen

Nieuws: het team achter een volledig op zonne-energie aangedreven vliegtuig heeft het geplande pad onthuld voor een recordbrekende vlucht over de hele wereld die geen enkele druppel fossiele brandstof (+ slideshow) zal gebruiken.

Solar Impulse 2 (Si2) is een vliegtuig op zonne-energie dat zowel overdag als 's nachts kan vliegen. De inaugurele vlucht werd gemaakt in juni vorig jaar, toen het net iets meer dan twee uur de lucht in ging, maar de nieuwste iteratie zal in staat zijn om comfortabel oceanen en continenten te doorkruisen - vijf dagen achter elkaar zonder brandstof vliegen.

Het Solar Impulse-project begon in 2003, maar een 70-koppig team moest zes jaar werken voordat het eerste werkende prototype in 2009 zijn debuut kon maken.

Het tweede prototype van het voertuig op zonne-energie heeft een spanwijdte van 72 meter, iets groter dan die van een Boeing 747, maar weegt slechts 2.300 kilogram, ongeveer hetzelfde als een gezinsauto.

Solar Impulse 2 is voltooid in april 2014 en heeft 17.248 zonnecellen ingebouwd in de vleugels, die vier elektromotoren van voldoende energie voorzien om de machine te laten vliegen. Overdag laden deze cellen lithiumbatterijen op, waardoor Solar Impulse 2 ook 's nachts werkt.

Een cockpit van 3, 8 meter bevindt zich aan de voorzijde van het vliegtuig en is speciaal ontworpen zodat de piloot tot een week in de ruimte kan leven. In tegenstelling tot de meeste vliegtuigen staat de cockpit niet onder druk om het totale gewicht van het voertuig tot een minimum te beperken.

De 21.700-mijl expeditie van het vliegtuig zal beginnen in Abu Dhabi, waar het door emiraat gesteunde bedrijf voor duurzame energie Masdar vorig jaar voor het eerst het voertuig voor de Abu Dhabi Sustainability Week presenteerde.

Zodra het vliegtuig vertrekt, zijn 12 stops gepland voor zijn wereldomspannende vlucht: Zuid-Europa of Noord-Afrika; New York City; het Amerikaanse Midwesten; Phoenix, VS; Hawaii, VS; Nanjing, China; Chongqing, China; Mandalay, Myanmar; Ahmedabad, India; Varanasi, India; en Muscat, Oman.

Naar verwachting zal de reis in totaal vijf maanden duren, met stop-offs op elke locatie voor het Solar Impulse-team en piloten om discussies te voeren over hernieuwbare energie. Zakelijke partners voor de vlucht zijn onder andere Google, Bayer en Swisscom.

"We willen aantonen dat schone technologie en hernieuwbare energie het onmogelijke kunnen bereiken", zei Solar Impulse-voorzitter Bertrand Piccard in een verklaring.

"We willen dat jongeren, leiders, organisaties en beleidsmakers begrijpen dat wat Solar Impulse in de lucht kan bereiken, iedereen ter plaatse in zijn dagelijks leven kan bereiken."