Anonim

Alejandro Aravena benoemd als directeur van de architectuurbiënnale van Venetië 2016

Architectuurbiënnale van Venetië 2016: Chileense architect Alejandro Aravena is aangesteld als artistiek directeur voor de architectuurbiënnale van Venetië, die zich zal richten op de "te winnen veldslagen" om de levenskwaliteit in de gebouwde omgeving te verbeteren.

"Er zijn verschillende gevechten die moeten worden gewonnen en verschillende grenzen die moeten worden uitgebreid om de kwaliteit van de gebouwde omgeving en bijgevolg de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, " zei Aravena, die is gevestigd in Santiago, Chili, en is de beste bekend om zijn werk met zijn bedrijf Elemental.

"Dit is wat we zouden willen dat mensen zouden zien op de 15e Internationale Architectuurtentoonstelling: succesverhalen die waard zijn om te worden verteld en voorbeeldige gevallen die waardig zijn om te worden gedeeld waar architectuur deed, is en zal een verschil maken in die veldslagen en grenzen, " hij toegevoegd.

De 15e jaarlijkse architectuurtentoonstelling in Venetië is open voor het publiek van 28 mei tot 27 november 2016 en bezet de Arsenale- en Giardini-locaties in het oosten van de Italiaanse stad, evenals een aantal kleinere satellietruimten.

"De 15e International Architecture Exhibition gaat over focussen en leren van architecturen die door intelligentie, intuïtie of beide tegelijkertijd aan de status-quo kunnen ontsnappen, " zei Aravena. "We willen graag zaken presenteren die, ondanks de moeilijkheden, in plaats van ontslag of bitterheid iets voorstellen en doen. We willen laten zien dat er in het permanente debat over de kwaliteit van de gebouwde omgeving niet alleen een behoefte is, maar ook ruimte voor actie. "

Quinta Monroy van Elemental en Alejandro Aravena. Foto door Cristobal Palma

De aanpak van Aravena staat in schril contrast met die van de architect Architectuurbiënnale van Venetië, de Nederlandse architect Rem Koolhaas, die ervoor koos om "los te koppelen van de hedendaagse architectuur" ten gunste van zijn op onderzoek gerichte Fundamentals-thema voor het evenement.

Gerelateerde inhoud: bekijk al onze verslaggeving van de Architectuurbiënnale van Venetië 2014

"Na de belangrijke experimentele Biënnale ontwikkeld door Rem Koolhaas, geheel gewijd aan het onderzoek van de curator, zijn wij van mening dat we een Biënnale moeten opvolgen die de architecten bijeenbrengt", zei Paolo Baratta, voorzitter van de Biennale.

Baratta zei dat Aravena de beste architect van een nieuwe generatie was om de groeiende kloof tussen architectuur en sociale behoeften te onderzoeken.

"Deze Biënnale is van plan opnieuw te reageren op de kloof tussen architectuur en het maatschappelijk middenveld, die de afgelopen decennia architectuur tot spektakel heeft getransformeerd enerzijds, maar anderzijds overbodig heeft gemaakt, " zei hij. "Onder de architecten van de nieuwe generatie is Alejandro Aravena naar onze mening degene die deze realiteit het best kan beschrijven en de vitaliteit ervan kan benadrukken."

Aravena, 48, is het best bekend om zijn sociale woningbouw met Elemental - een "Do Tank" die hij in samenwerking met de Chileense oliemaatschappij en de Pontificia Universidad Católica de Chile oprichtte om sociale problemen in Zuid- en Midden-Amerika aan te pakken.

Elemental's 2004 Quinta Monroy, een woonproject met 93 woningen in Chili, gemaakt om huizen te bieden aan een gemeenschap die voorheen illegaal dezelfde locatie had bezet, hielp Aravena de Silver Lion te winnen voor een veelbelovende jonge architect op de internationale tentoonstelling op de architectuurbiënnale van Venetië in 2008. Gebaseerd op traditionele rijtjeshuizen, werd elk gebouw op de site ontworpen als een basisbetonconstructie, met een lege ruimte waarin de bewoners zich konden aanpassen en hun huizen zelf konden uitbreiden.

Innovation Center UC - Anacleto Angelini van Elemental. Foto door Nina Vidic

Het monolithische beton Innovation Center UC - Anacleto Angelini op de campus van de Universidad Católica de Chile in Santiago, werd door het Design Museum in Londen uitgeroepen tot een van de 2015 Designs of the Year 2015.

Aravena runt ook zijn eigen architectenbureau, opgericht in 1994, en was eerder professor aan de Harvard University en jurylid van de Pritzker Prize - de meest prestigieuze architectuurprijs.

Ruta del Peregrino: Crosses Lookout Point van Elemental. Foto door Iwan Baan