Anonim
Magis maakt de Proust-fauteuil van Alessandro Mendini in kunststof

Pomo-zomer: de Proust-fauteuil van de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini uit 1978, een van de meest iconische stoelen van de vorige eeuw en een voorloper van het postmoderne ontwerp, werd voor het eerst in productie genomen door meubelmerk Magis.

Mendini ontwierp oorspronkelijk de Proust-stoel als een uniek stuk waarvan hij dacht dat het had kunnen worden gebruikt door de Franse auteur Marcel Proust, die stierf in 1922 en wordt beschouwd als de vader van de moderne roman.

Het ontwerp combineert een vorm in barokstijl met een patroon van kleine handgeschilderde pointillistisch gekleurde stippen over het houten frame en de bekleding.

Met deze combinatie van historische stijlen heeft Mendini de weg geëffend voor postmodernisme in design. Hij wordt door de schrijver en curator Glenn Adamson in de gids van Deen voor de controversiële beweging omschreven als de 'saturnijnse conceptualist van het Italiaanse postmodernisme'.

De stoel, het bekendste werk van Mendini, was de eerste in een serie die bekend staat als Redesigns. De serie bracht de academische theorieën van de ontwerper samen over het belang van historische context voor design en het belang van het uiterlijk van oppervlakken in een snel veranderende wereld.

Mendini beschreef de stoel als "een intellectuele oefening" in een recent interview met Dezeen, waarin hij ook zei dat er geen ideologie meer is in ontwerp en dat de industrie haar kritische voorsprong heeft verloren.

De Proust fauteuil is door de ontwerper vele malen opnieuw geïnterpreteerd en verschijnt in keramiek, brons en recentelijk in marmer in musea en designevenementen over de hele wereld.

Foto door Alessandro Paderni

Eerdere iteraties waren releases in beperkte oplage, maar Magis bracht de stoel voor het eerst in massaproductie in 2011. "Dit juweel van technologie en productie brengt nieuwe energie in zijn kleuren en sferen, waardoor het een echt tijdloos object is, " zei Mendini .

Gerelateerde inhoud: bekijk meer verhalen over Alessandro Mendini

De Magis Proust is gemaakt met rotatiegieten, een proces waarbij een verwarmde holle mal langzaam wordt geroteerd. Centrifugale krachten verspreiden het zacht geworden plastic binnen in de wanden van de vorm, waardoor het de vorm aanneemt terwijl het afkoelt.

Alessandro Mendini. Foto door Ferdinando Crespi (ook hoofdafbeelding)