Anonim

Het vakantiehuis aan het meer van Maximilian Eisenköck heeft gridded gezwarte houten muren

Dit gezwarte houten huis van Maximilian Eisenköck biedt een vakantiehuis voor drie broers en zussen en hun echtgenoten met uitzicht op een meer in de buurt van Wenen (+ diavoorstelling).

De Oostenrijkse architect Maximilian Eisenköck ontwierp het zomerhuis voor een perceel aan de oever van Neufeldersee, een meer op slechts 30 mijl ten zuiden van Wenen.

Het meer, dat eigendom is van de koninklijke familie Esterházy, is ontstaan ​​toen een oude kolenmijn onder water kwam te staan ​​en is nu een populaire vakantiebestemming.

De U-vormige woning, gevormd uit een paar twee verdiepingen tellende vleugels verbonden door een blok van één hoogte, is bedekt met een raster van zwart gemaakte houten panelen en heeft grote kamerhoge ramen die uitkijken op het water.

Het ontwerp is gebaseerd op het kindertehuis van de drie klanten, die werden aangemoedigd om het huis van 220 vierkante meter door hun ouders in bedrijf te stellen in de buurt van hun eigen huis aan het meer.

"Toen de ouders de kinderen begonnen aan te moedigen om een ​​huis dicht bij hun eigen huis aan het meer te bouwen, herinnerden de kinderen zich een vakantiehuis aan de Neusiedlersee [het Neusiedler Meer] ze brachten hun weekenden vaak door in hun jeugd, " vertelde Eisenköck aan Dezeen.

"Dus dit is een vertaling van hun jeugdherinneringen in een hedendaags stukje architectuur."

De residentie bevat drie afzonderlijke appartementen - een eenheid met twee verdiepingen aan de noordkant en twee eenheden met één verdieping aan de zuidkant.

Het gelijkvloerse blok dat de twee vleugels verbindt, bevat een gedeelde sauna en bijkeuken, en wordt bekroond door een dakterras.

Een binnentuin in het midden van het terrein is aan drie zijden omsloten door het gebouw, terwijl de derde zijde open is voor het water en uitzicht op de avondzonsondergang.

"Het ontwerp is zo gemaakt dat ze allemaal op de patio samenkomen en van daaruit een perfect uitzicht op het meer hebben, " zei de architect.

Grote ramen kijken uit op de kust en een binnenplaats in het midden van het terrein, terwijl de zijkanten en achterkant van het gebouw bedekt zijn met panelen van gezwart Afrikaans Okume-hout om privacy te bieden. Cheshire Architects uit Auckland gebruikte dezelfde screeningstechniek voor een paar zwarte houten hutten die uitkijken op de Tasman Sea.

"Het was de enige manier om de complexe geometrie te realiseren zonder koude plekken en met de gevraagde slanke afmetingen", legt Eisenköck uit.

De ramen op volledige hoogte in de op het noorden gerichte muren maximaliseren natuurlijk daglicht in woonruimtes en een studio die door een van de klanten wordt gebruikt om te schilderen.

"Op sommige plaatsen reikt de hoogte van de beglazing tot de bovenkant van het gebouw zelf en dematerialiseert zichzelf op deze manier, " zei de architect.

Bleke houten kasten en witte tegels in elk van de drie woningen contrasteert met de inktzwarte bekleding en helpt licht te reflecteren.

De residentie, het eerste voltooide project van Maximilian Eisenköcks, behoort tot het groeiende aantal vakantiehuizen dat hun impact op hun sites tracht te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn een hoekige uitbreiding van een rusthuis in Queensland, ontworpen door studio Vokes en Peters in Brisbane om het vulkanische landschap te imiteren, terwijl een Schots vakantiehuis van WT Architecture zich voordoet als een oude stenen molen.