Anonim

Glazen en betonnen dozen scheiden ruimtes in de behuizing van Mexico-Stad

Glazen dozen omlijsten een tennisbaan, een fitnessruimte en een zwembad in de kelder van dit flatgebouw in Mexico, dat bestaat uit een reeks gestapelde betonnen blokken die een heuvel aflopen richting een beboste vallei (+ diavoorstelling).

Foto door Onnis Luque

Ontworpen door Enrique Macotela Dosal, Serrano Monjaraz Arquitectos, A.flo Arquitectos, het appartementencomplex Reforma 2394 ligt in een welgestelde wijk aan de Paseo de la Reforma, een brede boulevard die dwars door het hart van Mexico-stad loopt.

Foto door Rafael Gamo

Het gebouw werd ontworpen als een reeks gestapelde betonblokken die de helling afdalen naar een bosgebied - een populaire behandeling voor hellende locaties, met recente voorbeelden, waaronder een huis op een helling in het Rijndal en een ondergedompelde betonnen huis met uitzicht op een Italiaans meer.

Foto door Rafael Gamo

Deze opstelling vermindert de gestalte van het gebouw vanaf de straat, waardoor het lijkt op een blok met twee verdiepingen. De bovenste verdieping hangt over het blok op de begane grond en is doorboord door een lang panoramisch raam met uitzicht op een waterpartij op het voorplein van het gebouw.

Foto door Rafael Gamo

"Het project bevindt zich in een van de meest exclusieve gebieden in Mexico-stad, " zeiden de architecten, "vliegend over een vallei en boven elkaar gestructureerd om een ​​cascade van betonnen elementen te worden."

"Het belangrijkste concept was om stapelhuizen te ontwerpen die onafhankelijke relaties met buren creëren en waarde toevoegen aan de gemeenschappelijke ruimtes - zwembad, tennisbaan, sportschool, plein en gemeenschappelijke ruimte."

Foto door Rafael Gamo

Een paar hellingen leiden naar beneden aan de zijkant van het gebouw naar een ondergrondse parkeergarage met twee verdiepingen, terwijl de trappen doorgaan naar de privéwoningen en de vallei.

Foto door Rafael Gamo

De zes appartementen in de trapvormige blokken variëren van 400 tot 1200 vierkante meter. Elk heeft zijn eigen ingang en een tuin die het dak van het appartement beneden beslaat.

Foto door Onnis Luque

"De belangrijkste uitdaging van het project is [het behouden van] de gezonde afstand van de eigenaars om geen eenvoudig appartement te worden, maar een eigen casa", aldus de architect. "Het concept is zeer goed ontvangen, aangezien het gebouw compleet is met zes gelukkige eigenaars met weinig interactie."

Foto door Onnis Luque

Gedeelde faciliteiten, waaronder een zwembad, een fitnessruimte, een tennisbaan en een spa bevinden zich in glazen dozen op het vijfde kelderniveau, die ook toegang biedt tot de vallei.

Gerelateerde inhoud: zie meer gestapelde blokarchitectuur

Hoewel het gebouw overwegend betonnen afwerking heeft, verschilt de vloer in elk van de glazen ruimtes afhankelijk van de functie - hout voor de sportschool, gras voor de rechtbanken en steen voor het zwembad.

Foto door Rafael Gamo

Bewoners kunnen genieten van het uitzicht op het afgelegen bos door de glazen wanden rond het zwembad, terwijl een smalle rand rond de tennisbanen een ruimte biedt om wedstrijden te observeren.

Foto door Onnis Luque

In de buurt in Paseo de la Reformas ontwikkelt de Mexicaanse architect Fernando Romero - die ook verantwoordelijk is voor het aambeeldvormige museum voor Latijns-Amerikaanse kunst van de stad - een openbaar park boven een 10-baans weg.

Foto door Onnis Luque