Anonim

Geperforeerde metalen panelen onthullen een trap in Lotus Haus van Smart Architecture

Een geometrisch patroon op basis van de vorm van lotusbloemen wordt in stalen panelen gestanst die de bovenste verdiepingen van dit woon- en commerciële gebouw in de Zuid-Koreaanse stad Daegu bekleden (+ diavoorstelling).

Het Lotus Haus ligt naast een grote weg in de zuidwestelijke wijk Suseong-gu van de stad en is ontworpen door de lokale studio Smart Architecture, de architecten van een ander appartementencomplex in dezelfde buurt dat gedeeltelijk wordt verborgen door houten lamellen.

Het oorspronkelijke plan om een ​​parkeerplaats voor de appartementen te creëren die direct vanaf de weg toegankelijk zou zijn, werd belemmerd door een stijging van 1, 3 meter in het maaiveld van de voorkant naar de achterkant van de site en door de plaatsing van de bestrating voor het gebouw.

De oplossing was om kolommen in te voeren om de achterkant van het gebouw boven de grond te brengen, waardoor er een overdekte parkeerplaats ontstaat die toegankelijk is via een kleinere zijweg.

Een winkelruimte beslaat het gebied op straatniveau, dat een totale hoogte van 4, 4 meter heeft. Dit deel van het programma van het gebouw wordt geïdentificeerd door een zichtbare betonnen buitenkant, terwijl grote glazen oppervlakken de activiteit in de winkel weergeven.

De rest van het gebouw is bestemd voor residentieel gebruik en biedt plaats aan drie appartementen verdeeld over de drie bovenste verdiepingen.

De tweede verdieping wordt volledig ingenomen door een woning met drie slaapkamers, terwijl een overloop op de derde verdieping toegang geeft tot een studio met één slaapkamer en een split-level woning bewoond door de eigenaar van het gebouw.

Om de hoeveelheid interne ruimte in de appartementen aan de buitenzijde te minimaliseren, is in het gebied aan de voorzijde van het gebouw een trap opgenomen die vanaf de parkeerplaats naar de verschillende eigenschappen stijgt.

"De trap die zich uitstrekte van de eerste verdieping naar het huis van de eigenaar op de derde verdieping was gepland om te worden geconfronteerd met de noordelijke weg om de privacy te beschermen, " legden de architecten uit. "De trap is niet gebouwd als een wenteltrap maar als een trap om de unieke ruimtelijkheid en het hoge plafond uit te drukken."

Stalen bekleding toegevoegd aan de buitenkant van de woonvloeren verbetert het privégevoel van deze ruimtes, terwijl het geperforeerde oppervlak het licht binnen laat via zorgvuldig gepositioneerde ramen.

Het herhalende motief is gebaseerd op een gestileerde afbeelding van lotusbloemen en creëert patronen van licht en schaduw in de trap en de appartementen.