Anonim

David Adjaye krijgt groen licht voor "contextueel sympathieke" Mayfair-ontwikkeling voor gemengd gebruik

Bouwvergunning is verleend voor een luxe ontwikkeling voor gemengd gebruik, ontworpen door de Britse architect David Adjaye voor een locatie tegenover het iconische Ritz-hotel in Londen.

Het complex van 36.546 vierkante meter, ontworpen door Adjaye Associates voor Crosstree Real Estate Partners, vervangt een blok in onbruik geraakte naoorlogse gebouwen op Piccadilly in het prestigieuze Mayfair-district in Londen.

De studio van Adjaye - die ook werkt aan een centrum voor pediatrische kanker met 100 bedden in Rwanda en een museum in New York City dat het werk van kunstenaars van Afrikaanse afkomst wil promoten - onthulde het ontwerp in maart van dit jaar nadat het project was bekroond vóór rivalen waaronder OMA, Jean Nouvel, Frank Gehry en Eric Parry.

Het gebouw met 10 verdiepingen zal winkelunits op straatniveau omvatten, met een hotel dat delen van de begane grond en de eerste verdieping beslaat. De bovenste verdiepingen zijn bestemd voor residentieel gebruik en de ontwikkeling omvat ook Dover Yard - een verkeersvrije verkeersader die zal worden herontwikkeld om een ​​aangelegd openbaar plein te creëren.

Afbeeldingen tonen betonnen vloerplaten die banden van gecanneleerde wanden langs de gevels scheiden, met stenen bekleding en beglazing. Een cirkelvormige ruimte die door het midden van het hoofdgebouw oprijst, is bedoeld om natuurlijk licht naar de omliggende ruimtes te brengen.

Een verklaring waarin het nieuws werd aangekondigd, legde uit dat het ontwerp werd beïnvloed door de bestaande architectuur van de straat en werd ontwikkeld samen met belanghebbenden, waaronder Engels erfgoed en lokale bewonersgroepen.

"Het concept vereist een contextueel sympathiek ontwerp en is gebaseerd op de vormen, vormen en structuren van de aangrenzende historische gebouwen, " zeiden de architecten, eraan toevoegend dat de geribbelde kolommen en erkers van aangrenzende gebouwen de driedimensionale uitdrukking van de gevel beïnvloedden.

"De behandeling speelt met het traditionele gebeeldhouwde silhouet van binaire vlakken die in een ritmische reeks krommen, rechttrekken en omkeren - de traditionele reeks opnieuw interpreteren en herschikken om een ​​verschuivend vlak van geschulpte randen te creëren."

De verhoudingen en de daklijn van het gebouw komen ook overeen met die van bestaande gebouwen op straat, waaronder de Royal Academy en Burlington Arcade. Verwijzend naar de klassieke indeling van deze iconische gebouwen, zijn de gevels van de nieuwe ontwikkeling gescheiden in drie afzonderlijke delen met een centraal brandpunt.

"Door een klassieke tripartiete symmetrie aan te nemen, biedt elke hoogte een dominant centraal element, met kleinere volumes aan weerszijden, " wezen de architecten op.

Materialen gespecificeerd voor de buitenkant halen het bestaande palet van de straat op, met Portland-steen aangebracht op de baaien en de balustrades, en schermen uitgezocht in brons.