Anonim

Twin appartementsgebouwen met hellend dak van Joliark kijken uit op een centrale binnenplaats

Twee gebouwen met puntprofielen strekken zich uit langs de randen van een hoekige binnenplaats in het centrum van deze woonwijk in Stockholm bij Joliark.

Het Västermalms Atrium-project bevat 165 appartementen en is gelegen op het eiland Kungsholmen in het centrum van de Zweedse hoofdstad, naast het hoofdkantoor van de ontwikkelaar, de multinationale Skanska-bouwgroep.

Twee grote volumes met soortgelijke hellende daken vormen een binnenplaats met een kleuterschool, met ondergrondse parkeerplaatsen. Het project werd ontworpen door de lokale studio Joliark, die ook een wooncomplex in de stad creëerde met vlakke gevels bekleed met gegalvaniseerd staal.

De V-vormige opstelling van de twee wooneenheden opent naar het zuidwesten om zonlicht naar de afgelegen binnenplaats te leiden, die wordt beschermd tegen lawaai en vervuiling veroorzaakt door verkeer op de drukke Essingeleden-weg door een naburig kantoorgebouw.

"Twee afzonderlijke bouwvolumes in plaats van een gesloten blokstructuur maakten het mogelijk om de hoogte van elk gebouw te maximaliseren en toch een zonnige binnenplaats te hebben om te voldoen aan de daglichtvereisten voor de woningbouw, " vertelde architect Cornelia Thelander aan Dezeen.

Elk gebouw varieert in hoogte van zeven tot 15 verdiepingen, met de laagste secties op het hoogste punt van de site waar het uitkomt op een straat genaamd Warfvinges väg.

Het terrein loopt af in de richting van een andere straat en is terrasvormig om functionele ruimtes boven en onder de grond op te nemen, inclusief de kleuterschool, waarvan het dak deel uitmaakt van de openbare buitenruimte.

"Met vaste bouwhoogtes aan elk uiteinde in verband met de verschillende straatniveaus, was dit ontwerp een manier om het bouwvolume te maximaliseren, " verklaarde Thelander.

"Ook zijn de richels van de gebouwen ten opzichte van elkaar gecompenseerd, wat een onderscheidende skyline vormt die verandert als je door de omliggende stad beweegt."

Door de schuine daken kunnen zolderappartementen met dubbele hoogte op de bovenste verdiepingen worden ondergebracht, van waaruit ze een weids uitzicht hebben over Stockholm.

De externe verhogingen van beide volumes zijn overwegend solide om uitzicht op de slaapkamers te voorkomen. De grijs weergegeven oppervlakken worden onderbroken door verspreide ramen, met kleine balkons die zich uitstrekken vanaf de gevels die grenzen aan grotere slaapkamers in de appartementen.

In tegenstelling tot de buitengevels hebben de naar binnen gerichte oppervlakken van elk gebouw een modulaire opstelling van repetitieve elementen en veel glas dat een gevoel van openheid en verbinding met de binnenplaats creëert.

De woonruimtes van elk appartement worden afgesloten met ramen op volledige hoogte die ervoor zorgen dat deze ruimtes profiteren van het zonlicht dat de binnenplaats binnenkomt.