Anonim

Mecanoo vervangt Foster + Partners bij de renovatie van de New York Public Library

De openbare bibliotheek van New York heeft Mecanoo, het Nederlandse architectenbureau achter de grootste bibliotheek van Europa, gekozen om het iconische hoofdgebouw aan Fifth Avenue en een kleinere vestiging in de buurt te renoveren.

Mecanoo heeft de opdracht gekregen om de openbare ruimtes van het Stephen A Schwarzman-gebouw, het belangrijkste niet-circulerende onderzoekscentrum aan Fifth Avenue en 42nd Street, met 42 procent uit te breiden.

Het bedrijf zal ook het kleinere Mid-Manhattan-filiaal van de bibliotheek, een leenfaciliteit op 40th Street en Fifth Avenue, onderbreken en renoveren.

Het hoofdgebouw van Fifth Avenue en 42nd Street van de New York Public Library

"Bibliotheken zijn de kathedralen van onze tijd. Het is het belangrijkste openbare gebouw in een stad, " zei Francec Houben, hoofd van Mecanoo. "Onze holistische benadering - van bibliotheekkaart tot campus - is gericht op het creëren van een openbare bibliotheek in de breedste zin van het woord, die iedereen verwelkomt en in staat is de loop van het individuele leven te veranderen door middel van innovatieve bibliotheekruimtes en -diensten, voor vandaag en morgen."

Vorig jaar lieten bibliotheekleiders een controversieel renovatieplan van $ 300 miljoen achter, geleid door Foster + Partners, waardoor veel van de boekenstapels in het Schwarzman-gebouw zouden zijn verwijderd om een ​​grote nieuwe leeszaal te creëren.

Critici van het plan betoogden dat het een bron voor studiebeurs zou hebben ondermijnd, omdat miljoenen van zijn boeken en andere bedrijven zouden zijn verplaatst naar externe opslag. Het in Londen gevestigde architectenbureau had al $ 9 miljoen betaald voor zijn ontwerpen.

Het filiaal 40th Street en Fifth Avenue van de New York Public Library

Mecanoo zal samenwerken met de New Yorkse firma Beyer Blinder Belle, die bekend staat om zijn historische conserveringswerkzaamheden, waaronder de renovatie van Grand Central Terminal, ook op 42nd Street.

"Met dit team - Mecanoo, een wereldwijde leider in bibliotheekontwerp, en Beyer Blinder Belle, die de meest prominente en iconische historische gebouwen van New York heeft gerenoveerd - kan de bibliotheek erop vertrouwen dat we onze ambitieuze en kritisch belangrijke visie kunnen realiseren, " zei Evan Chesler, voorzitter van het bestuur van de bibliotheek.

Bibliotheekleiders hebben de controversiële renovatieplannen van Foster + Partners voor de New York Public Library verlaten. Afbeelding door DBOX voor Foster + Partners

De New York City Library beheert momenteel vier belangrijke onderzoeksfaciliteiten en 88 uitleenbibliotheken. Het Schwarzman-gebouw wordt vaak de hoofdtak genoemd en herbergt meer dan 15 miljoen items, waaronder zeldzame manuscripten en rollen. Het gebouw werd geopend in 1911 en werd ontworpen door de architectuurstudio Carrère en Hastings uit New York. Het staat bekend om het paar leeuwenbeelden dat achter de ingang ligt en de sierlijke Rose Main Reading Room.