Anonim

Messner Architects voltooit een topzware minimarkt in een Italiaans bergdorp

Deze mini-markt in het Italiaanse bergdorp Collalbo is bedekt met een extra groot dak waardoor het eruit ziet als een benzinestation (+ diavoorstelling).

Lokale studio Messner Architects ontwierp de mini-markt voor een perceel omgeven door weiden en huizen die typisch zijn voor deze Alpenregio in Zuid-Tirol nabij de noordelijke grens van Italië.

Gelegen aan de achterkant van het perceel, weg van een weg die naar het dorp leidt, wordt de winkel geflankeerd door een stenen keermuur die zich uitstrekt langs de randen van de site.

Het bevindt zich in een hoek van de site om de rest van de ruimte vrij te laten voor parkeren, terwijl een opening tussen de achterkant van het gebouw en de stenen muur een ingang verbergt voor leveringen.

Een groot dak dat aan alle kanten naar buiten uitsteekt, versterkt de aanwezigheid van het gebouw vanaf de straat en is aan de voorkant gemerkt met het logo van de klant, waardoor een esthetiek wordt gecreëerd die vergelijkbaar is met een benzinestation.

Gaten in de dakranden laten daglicht door de structuur dringen. Soortgelijke glazen openingen in het plafond van de winkel versterken het lichte gevoel van het interieur en vergroten de indruk dat het dak een enkel volume is dat losstaat van de rest van de structuur.

"Het dak rust op het gebouw als een zware plaat en vormt een overdekt voorplein om marktachtige situaties te creëren", aldus de architecten. "Royale uitsparingen laten het licht door het platte dak naar beneden druppelen, waardoor het bijna zweeft."

Aan de zuidwestrand van het gebouw buigt de stenen keermuur rond en maakt deel uit van de verhoging. Beglazing over de volledige hoogte die tegen dit oppervlak aansluit, creëert een transparante en uitnodigende gevel voor de winkel.

De beglazing wikkelt zich om een ​​gebogen hoek en eindigt vervolgens bij een massieve muur die een stookruimte en een toilet omsluit.

Het grootste deel van de interne vloeroppervlakte wordt gebruikt om de producten van de winkel weer te geven, waaronder fruit, groenten en bloemen. Achter een muur aan de achterzijde is een opslagruimte voor voorraad en een klein kantoor.

Het kantoor en een koelruimte zijn ingesloten in structurele kernen die samen met drie pijlers naar de randen van het interieur gaan om het vrijdragende dak te ondersteunen. Deze samenstelling betekent dat de hele gevel niet-dragend is en het uitgebreide gebruik van glas mogelijk maakt.