Anonim

Zaha Hadid moest de handdoek over het Olympisch stadion van Tokio gooien

Zaha Hadid Architects heeft zijn strijd om het Olympisch stadion van Tokyo 2020 moeten opgeven nadat hij er niet in slaagde een bouwbedrijf te beveiligen voor zijn ontwerp.

Zaha Hadid werkte samen met het Japanse architectuur- en ingenieursbureau Nikken Sekkei om eerder deze maand zijn bod voor het stadionontwerp te vernieuwen, maar de bedrijven hebben aangekondigd dat ze niet aan de competitie kunnen deelnemen.

"Het is teleurstellend dat de twee jaar werk en investering in het bestaande ontwerp voor een nieuw Nationaal Stadion voor Japan niet verder kunnen worden ontwikkeld om aan de nieuwe opdracht te voldoen via de nieuwe ontwerpwedstrijd, " zei Zaha Hadid Architects (ZHA) in een verklaring.

Een nieuwe ontwerp- en bouwwedstrijd werd geopend voor het project nadat de Japanse premier het oorspronkelijke winnende voorstel van Hadid in juli 2015 had geschrapt.

De concurrentie vereist dat toetreders consortia vormen met bedrijven die de bouw kunnen uitvoeren en toezicht houden op de bouw van het project, maar ZHA en Nikken Sekkei konden geen geschikte partners vinden.

Het oorspronkelijke ontwerp van Hadid kreeg te maken met speling van het publiek en een aantal spraakmakende Japanse architecten, die klaagden dat het stadion te groot en te duur was.

De Brits-Iraakse architect sloeg terug op de kritiek in een interview met Dezeen in 2014, en beschreef het als "beschamend" en "hypocriet".

"Ze willen niet dat een buitenlander in Tokio bouwt voor een nationaal stadion, " vertelde Hadid aan Dezeen. "Aan de andere kant hebben ze allemaal werk in het buitenland."

De herziene richtlijnen voor de nieuwe competitie, die op 1 september 2015 werd gelanceerd, beperken de kosten tot ¥ 155 miljard (£ 850 miljoen) - een significante vermindering in vergelijking met de schatting van ¥ 250 miljard (£ 1, 37 miljard) voor het oorspronkelijke ontwerp van Hadid. Het aantal zitplaatsen is ook teruggeschaald.

Ondanks de tegenslag hoopt ZHA de tijdens het project opgedane kennis te lenen aan wie uiteindelijk de wedstrijd wint.

"Nikken Sekkei en ZHA zijn voorbereid en in staat om een ​​kosteneffectief stadion af te leveren dat voldoet aan de herziene opdracht, op tijd klaar is voor de 2020-games en een nieuw thuis biedt voor sport in Japan voor de komende generaties, " zei ZHA.