Anonim
"De slimme stad is de ultieme free-for-all"

Opinie: is het idee van de slimme stad echt gewoon een andere manier voor grote bedrijven om nog meer geld te verdienen, vraagt ​​Reinier de Graaf, die het onderwerp opnieuw beoordeelt tegen beter weten in.

Ik weet niet wat me ertoe aanzette nog een smart city-conferentie te spreken, maar dat deed ik wel. Misschien omdat het georganiseerd was aan mijn oude universiteit, een plek die ik nog steeds hoog in het vaandel had vanwege de ernst en de relatieve immuniteit ervan tegen diepgaande academische trends.

Hoe dan ook, hier stond ik op het podium voor een grote menigte van experts op het gebied van digitale technologie, bedrijfs-CEO's, academische beroemdheden en overheidsfunctionarissen, met een koptelefoon en een laseraanwijzer als mijn enige assistenten.

De introductievideo, die de week ervoor was opgenomen, zorgde voor problemen. Met bravoure zoals berekend omdat het waarschijnlijk misplaatst was, had ik op camera bekend dat ik geen echt idee had wat de slimme stad was; naar mijn mening was de belangrijkste impact van digitale technologie op de gebouwde omgeving dat die er niet was.

Wat is precies de slimme stad? Ondanks het bijwonen van veel vergelijkbare conferenties, heb ik nooit een duidelijk antwoord ontvangen. Lange tijd dacht ik dat ik het was, dat ik de enige onwetende persoon in de kamer was. Maar hoe meer conferenties ik bezocht, des te meer drong het tot me door dat ik misschien niet alleen was, dat er anderen zoals ik waren; dat dit een onderwerp is waarvan niemand een duidelijk begrip heeft. Misschien is dat het hele punt.

Misschien is de slimme stad zo'n perfect onderwerp, juist omdat het iedereen in staat stelt om te spreken in afwezigheid van kennis - of liever, om hun eigen specifieke kennis te tonen zonder de moeite te hoeven doen om de relevantie te controleren. Misschien is de slimme stad de ultieme free-for-all, een "jamsessie" van anderszins onverenigbare geesten.

Het momentum van de slimme stad is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen, tot op het punt dat de kosten van openhartigheid nu onbetaalbaar lijken te zijn geworden. Onwetendheid toegeven aan de fijne kneepjes van de slimme stad is geen optie. Er zijn gewoon te veel mensen die te veel te verliezen hebben door het als een mogelijke hoax te laten zien - niet in het minst hun gezicht. Dit is een bubbel die niet kan barsten. We kunnen het ons niet veroorloven de vele zegeningen van de slimme stad te ontkennen, zelfs als er geen echt bewijs is.

De titel van deze specifieke conferentie was Engineering Smart Cities of the Future. Ik besloot een klein experiment uit te voeren. De titel van de conferentie bevatte één bijvoeglijk naamwoord en twee zelfstandige naamwoorden, stad, slim en toekomst. Ik heb elke term ingevoerd in een Google afbeelding zoeken, en dit is wat de resultaten opleverden:

Stad. Een verzameling min of meer typische afbeeldingen van stadsgezichten en skylines verschijnt op het scherm. Als architect kan ik me gemakkelijk in deze beelden verhouden. Ik ken de meeste steden uit ervaring; in sommige heeft ons kantoor gebouwen gebouwd. De afbeeldingen lijken grotendeels op elkaar. Het effect van moderne technologie (wolkenkrabbers bekleed met vliesgevels) lijkt universeel. Het is moeilijk om de ene stad als geavanceerder of intelligenter te identificeren dan de volgende. Deze steden zijn ofwel allemaal slim, of helemaal niet.

Slim. De foto's die op het scherm verschijnen zijn van auto's. In feite is er maar één merk slimme auto - de Smart. Bedrijfsinfiltratie van de Engelse taal is blijkbaar zodanig dat het een monopolie op bepaalde woorden binnen Google kan claimen.

Toekomst. Verkeersborden met het woord "Future" vullen het scherm, als een nieuwe screensaver die is ontworpen door iemand die grappig probeert te zijn. Baudrillard beschreef snelwegen ooit als plaatsen van conformisme: "een route die nergens naartoe leidt, maar toch contact houdt met iedereen. Elke speculatie over de toekomst is zinloos … Het gaat erom te blijven nadenken over de toekomst, al was het maar als een existentiële ritueel … Het is belangrijk om definitieve conclusies op te schorten … we gaan allemaal ergens heen, zelfs als het niet uitmaakt waar. " Google lijkt het te hebben begrepen.

Auto's en verkeersborden. Ik voelde me gedesoriënteerd en vroeg me af, is de slimme stad over auto's? Het fenomeen was duidelijk nauw verbonden met de computer, maar de nadrukkelijke aanwezigheid van de auto was nieuw voor mij. Ik ging door met mijn diepe Google-duik. In een opwelling typte ik auto's en computers in. De site die opkwam was www.vwdieselinfo.com: Volkswagen Diesel Information.

Welke conclusie moet worden getrokken uit deze enigszins ongelukkige Google-reis? Onthult het Volkswagen-schandaal, uiteindelijk het resultaat van een combinatie van auto's en computers, de ware aard van de slimme stad? Is het een manier om de regels te buigen, het systeem te verslaan en te bedriegen? Hoe serieus moeten we de slimme stad nemen als een geloofwaardige manier van omgaan met en ingrijpen in het oude en complexe fenomeen van de stad?

Ooit beschouwd als de exclusieve expertise van architecten en stedenbouwkundigen, is de stad nu een druk veld van innovators, digitale ondernemers, softwareleveranciers, sociale ingenieurs, onroerend goed moguls, stedelijke consultants en tech reuzen. Bij het aanbieden van diensten zoals gezondheidszorg, energie, openbare veiligheid en onderwijs claimen smart city-initiatieven de verantwoordelijkheden die voorheen aan de publieke sector waren toebedeeld.

De gecombineerde reclamefolders van IBM, Siemens en Cisco (de grootste drie van de smart city-protagonisten) gaan veel verder dan de competenties van de traditionele stedenbouwkundigen. Ze bieden oplossingen voor klimaatverandering, afnemende hulpbronnen, vergrijzende bevolking, stijgende energieprijzen, economische onrust, bevolkingsgroei en snelle verstedelijking.

Bij het voorspellen van de apocalyps om alleen verlossing te bieden, beroept de retoriek van de slimme stad ongewild op een 2000 jaar oude formule: die van de bijbel. En, zoals zo vaak wanneer de bijbel wordt ingeroepen, ruikt de slimme stad naar hypocrisie, een wanhopige zoektocht naar een goed doel om een ​​slecht geweten te verlichten.

Het is het nastreven van zaken dat de kern vormt van de slimme stad. Niets meer niets minder. Hoewel ze graag een grote, lucratieve portefeuille van openbare taken willen claimen, weigert de slimme stad elke publieke verantwoording. Het is de perfecte sluier voor een agressieve vorm van privatisering, een die de werkelijke stad reduceert tot het cadavre exquis van zakelijke belangen.