Anonim
De A-Zdvent-kalender van Dezeen: Erasmusbrug door Ben van Berkel

Met een hoekige witte pyloon met een vorm die is vergeleken met een zwaan, is de Erasmusbrug van Ben van Berkel in Rotterdam de nieuwste toevoeging aan de Dezeen A-Zdvent-kalender.

De 800 meter lange tuibrug overspant de Maas en verbindt Rotterdam-Zuid met het stadscentrum. Het werd voltooid door Van Berkel in 1996, voordat hij en vrouw Caroline Bos de naam van hun kantoor veranderden van Berkel en Bos in de beter bekende UNStudio.

De 139 meter hoge pyloon is een prominent silhouet in de skyline van de stad, dankzij zijn ongewone vorm. In plaats van te bestaan ​​uit een eenvoudige verticale lijn, loopt de basis evenwijdig met het grondoppervlak en vouwt vervolgens onder een hoek op voordat hij uiteindelijk recht omhoog buigt. Het silhouet is vergeleken met een zwaan.

UNStudio beschrijft het als "een beugelconstructie in hemelsblauw staal [dat] dun kan lijken als een naald, of breed als een harp".

De vier overspanningen van de brug - de langste van 280 meter - creëren twee voetpaden, twee fietspaden, tramrails en twee rijstroken voor wegverkeer. Tweeëndertig verblijven bevestigd aan de top van de pyloon nemen het grootste deel van het gewicht, ondersteund door acht achterstagen en vijf betonnen pijlers.

De meest zuidelijke overspanning heeft een 89 meter lange bascule, een gedeelte dat kan worden opgevouwen om grote schepen te laten passeren.

Gerelateerde verhalen: bekijk meer van UNStudio

De Erasmusbrug viert zijn 20e verjaardag in 2016. Sinds de bouw is het gebied eromheen bevolkt door een groot aantal gebouwen van bekende architecten, van de Renzo Piano's KPN Tower (2000) en Mecanoo's Montevideo Tower (2005) tot Alvaro Siza's New Orleans (2010) en OMA's De Rotterdam (2013).

Afbeelding afkomstig van de Holland Media Bank