Anonim
Tomás Saraceno installeert Aerocene metalen orbs in het Grand Palais in Parijs

De Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno heeft een paar met lucht gevulde bollen gecreëerd die hij uiteindelijk van plan is om door de lucht te varen.

De prototypes van Aerocene zijn volledig motorvrij en zouden alleen op hitte en luchtstromen vertrouwen om boven te blijven. Elke bol is gemaakt van een dunne laag folie, met de ene helft van de bol transparant en de andere helft reflecterend.

Volgens de kunstenaar zouden de bolvormige structuren in stand worden gehouden door lucht die overdag door de zon wordt verwarmd en door warme lucht die 's nachts door de infraroodstraling van de aarde wordt gegenereerd.

Ze vormen een vroeg stadium van Saraceno's plannen om aan de eerste luchtaangedreven reis over de planeet te beginnen, die hij van plan is te voltooien zonder afhankelijk te zijn van brandstof of motoren.

"Ik heb aan deze sculpturen gewerkt en aan het idee dat het mogelijk is om de hele wereld rond te vliegen zonder brandstoffen, koolwaterstoffen, helium, zonnepanelen of batterijen, " vertelde de kunstenaar aan Dezeen.

Door hete lucht uit de Aerocene-bollen te laten ontsnappen, kan de druk worden geregeld en kan de hoogte van de bollen worden geregeld. Ze kunnen ook langs natuurlijke jetstreams drijven en deze gebruiken om van richting te veranderen.

"Aeroceen begint nu als een technologie die in het verleden wordt", zei Saraceno. "In de nabije toekomst zal het de leeftijd van de post-fossiele brandstofreizen bepalen, een tempo van leven dat is afgestemd en op de gril van de wind."

De sculpturen werden eerder deze maand tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Grand Palais in Parijs geïnstalleerd om het bewustzijn van de afhankelijkheid van de wereld van fossiele brandstoffen te vergroten en een alternatieve manier van reizen voor te stellen.

Na expositie is Saraceno van plan de prototypes te testen tijdens een expeditie naar het zoutmeer Uyuni in Bolivia - het grootste ter wereld. Hij is ook op zoek naar partners om Aerocene te helpen bij zijn eerste rond-de-aarde-vlucht.

"Het was een lange weg die het Aerocene-project naar Grand Palais bracht: vol tests, fouten en correcties, samenwerkingen en suggesties, " vertelde de kunstenaar aan Dezeen.