Anonim
Image Enorm cirkelvormig gat doorboort betonnen huis op Kreta door Tense Architecture Network

Het in Athene gevestigde Tense Architecture Network heeft een curvy betonnen huis op het Griekse eiland Kreta voltooid, met een enorme cirkelvormige lekke band die inzittenden een schaduwrijk dakterras biedt.

De residentie is ontworpen voor een jong stel en hun twee jonge kinderen en ligt in de mediterrane stad Heraklion. Het zit op een verhoogde hoeklocatie, blootgesteld aan de zuidelijke zon aan de straatkant.

Tense Architecture Network vormde het gebogen, betonnen geveloppervlak dat boven de woning van vier verdiepingen uitsteekt als reactie op het pad van de zon van oost naar west.

Het doel was om zowel de leefruimtes van het huis als de tuin te beschermen tijdens de uren met veel zonlicht. De dakstructuur hangt aan één kant vrij over het kleinere huis, terwijl de andere kant op een monolithische muur rust.

Het ontwerp is ook bedoeld om privacy te bieden aan de hoofdslaapkamer en een paar buitenterrassen die de twee uiteinden van het bovenste niveau beslaan. Vanuit een van deze ruimtes creëert de cirkelvormige opening een omlijst zicht op de skyline van de stad.

"Vanaf het begin komt het sculpturale gebaar voort uit deze zonnige toestand: het gebouw wordt gebogen door de zon, " zeiden de architecten.

"De verhoogde betonnen gevel heeft geen openingen, behalve een uitsnijding in de bovenhoek die een buitenruimte openstelt die openstaat voor westers uitzicht op de stad."

De andere hoek wordt ingenomen door een buitenzwembad. Het heeft nog drie openingen: een dakuitsparing, een smalle spleet in de hoek en een lange verticale opening aan de oostelijke gevel.

Een van de betonnen kolommen die het dak ondersteunt, bevindt zich ook in dit gebied. Een glazen wand met dunne zwarte kozijnen biedt uitzicht op het zwembad vanuit het huis.

De gevel buigt ook naar boven aan de onderkant zodat licht de woonkamer en eetkamer op de eerste verdieping binnenkomt via een schuine glazen wand. Binnen volgt een betonnen trap de afgeronde bovenkant van de ruit.

Een keuken met monochromatische afwerking bevindt zich achter dit gebied in de driehoekige hoek aan de westkant.

Nog drie andere slaapkamers bezetten de olijfgroene basis, die uiteindelijk zal worden verborgen door klimplanten. Twee van de slaapkamers hebben glazen deuren die toegang geven tot de privétuin.