Anonim
Image Winnaar Royal Gold Medal Paulo Mendes da Rocha staat voor optimisme in een tijd van pessimisme, zegt Chipperfield

Sir David Chipperfield heeft politici beschuldigd van gebrek aan moed en visie in een tijd waarin 'ideeën en principes worden belegerd' en zei dat architectuur 'besmet is geraakt met cynisme'.

Chipperfield sprak gisteravond tijdens het RIBA Royal Gold Medal-diner in Londen en prees het werk van medaillewinnaar 2017 Mendes da Rocha, die zei dat de Braziliaanse architect "een architectuur heeft gecreëerd die ideeën en optimisme uitstraalt".

"U arriveert in ons land terwijl onze regering en onze niet-gekozen premier ons isoleren van Europa, terwijl ons land naar mijn mening pessimistisch en on-optimistisch begint te worden, en klein Groot-Brittannië kleiner wordt", zei Chipperfield tegen Mendes da Rocha, die het diner bijwoonde dat ter ere van hem werd gehouden.

"In onze transactionele wereld, waar ideeën en principes worden belegerd en onze politici geen moed of visie lijken te hebben, hoe verfrissend om eraan te worden herinnerd dat zelfs een architect dapper en idealistisch kan zijn, " vervolgde hij.

Mendes da Rocha, 88, kreeg de RIBA Royal Gold Medal voor zijn levenslange prestaties tijdens het diner van gisteravond, gehouden op het hoofdkantoor van RIBA in Portland Place.

In een exclusief interview met Dezeen eerder deze week, besprak de Braziliaanse architect de blijvende impact van de militaire dictatuur van Brazilië op zijn carrière, waarin hij werd verboden om zelf les te geven of te oefenen.

Chipperfield, een van de toonaangevende architecten van het Verenigd Koninkrijk, prees Mendes da Rocha voor de visie die in zijn architectuur werd vertoond, ondanks de vervolging die hij leed.

"In Paulo Mendes da Rocha vieren we niet alleen een zeer getalenteerde architect, maar een architectuur die ons laat zien hoe we moeten omgaan met het grote en het kleine, met het praktische en het ideale", zei Chipperfield, een ontvanger van de Royal Gouden medaille.

"Hij heeft ons laten zien hoe, in een vak dat zo is vervuild door cynisme, professionaliteit en zelfpromotie, visionair en humaan, moedig en bescheiden kan zijn. Maar bovenal om ons een architectuur te geven die ideeën en optimisme uitstraalt."

Mendes da Rocha begon zijn in São Paulo gevestigde praktijk in 1955 en voltooide zijn eerste project - de Athletic Club van São Paulo - twee jaar later.

Prolific in zijn geboorteland Brazilië, heeft de architect slechts een handvol overzeese gebouwen ontworpen - waarvan het meest recente het National Coach Museum in Lissabon is.

Paulo Mendes da Rocha sluit zich aan bij de uitstekende lijst van Royal Gold Medalists van RIBA, waaronder de late Britse Iraakse architect Zaha Hadid en de Portugese architect Álvaro Siza.

Dit is de eerste keer dat Chipperfield publiekelijk heeft gesproken over zijn oppositie Brexit sinds het ondertekenen van een open brief ter ondersteuning van de Remain-campagne voor het EU-referendum.

Sinds Groot-Brittannië in juni 2016 stemde om de EU te verlaten, hebben architecten en ontwerpers uitgesproken over het rampzalige effect dat Brexit zou kunnen hebben op de creatieve sector van het Verenigd Koninkrijk - honderden leidden hun naam aan het Brexit Design Manifesto van Dezeen.