Anonim
Image Illiz Architektur plaatst een kinderzwembad boven de voormalige ondergrondse troepentroep in Zürich

Illiz Architektur monteerde dit binnenzwembad op een afgedankte betonnen schuilplaats voor reddingstroepen om zwemmers uitzicht te bieden op het Zwitserse meer van Zürich.

Het in Zürich gevestigde Illiz Architektur heeft een wedstrijd gewonnen om het zwembad Allmendli te ontwerpen - een centrum van 1131 vierkante meter waar kinderen kunnen leren zwemmen.

Image

Aan de rand van de Erlenbach-schoolcampus was de billet van de ondergrondse soldaat in de loop der jaren verdwenen onder een begroeide heuvel en een sportveld.

Van buitenaf waren de enige identificeerbare markeringen twee ingangen die in de heuvel waren gegraven.

Image

De architecten lieten het ruwe karakter van de oude betonnen faciliteit intact en hingen het zwembad boven, op de top van de heuvel, op. Het wateroppervlak is gelijk aan het omliggende terrein en biedt een weids uitzicht over het meer van Zürich.

"In plaats van te graven onder de voormalige knuppel om het enorme volume van het zwembad op te vangen, zou het zwembad gewoon boven de bestaande kubus van de ondergrondse ruimte worden opgehangen, " zeiden de architecten die met lokale ingenieurs Pöyry Schweiz AG werkten om het ontwerp te voltooien.

Image

Aan de buitenkant omsluit een rij slanke stalen kolommen en glas het zwembad, rustend op twee grote betonnen muren op het lagere niveau.

Binnenin blijven de betonnen kolommen zichtbaar en ondersteunen een betonnen plafond met cassettes dat de badhal overspant.

Image

"De eigenlijke badzaal werd ontworpen als een lichtgevuld paviljoen boven het nieuwe zwembad en markeert nu het stedelijke einde van het schoolterrein, " zeiden de architecten.

Tussen deze betonnen kolommen vouwt de zilvergrijze vloer op in banken die het zwembad omringen. De binnenmuren zijn bedekt met tegels in verschillende tinten groen en paars.

De zuidoostelijke hoek van de militaire billet werd blootgelegd en delen van de buitenmuur verwijderd. Een glazen gevel van één verdieping vult nu de overspanning tussen de twee flankerende wanden en biedt uitzicht op het voorheen verborgen interieur van het gebouw.

Deze ruimte wordt ingenomen door de hal bedekt met donkergroene wandtegels met een dunne strook lichtere op het hogere gedeelte.

Image

Naast het volume en het liftplatform van het zwembad, werd de ondergrondse ruimte ook gebruikt om de technologie en systemen te huisvesten die nodig zijn voor het gebouw en het zwembad, evenals een hal en aangrenzende kleedkamers.

Deze gekleurde tegels, die bedoeld zijn om te verwijzen naar de tinten van een schaduwrijk, helder meer - lopen door in geometrische formaties in de kleedkamer. Kasten en deuren hierbinnen zijn ook donkergroen geverfd.

Image

Terwijl de smalle betonnen trap vanuit de kleedkamer naar de zwembadruimte leidt, wordt het wandontwerp lichter en helderder in zilvergroen en delicaat roze. Het wateroppervlak verschijnt aan de horizon boven aan de trap.