Anonim
Image

Frankfurt begint aan de Brexit-boom met nieuwe hoogbouw van BIG, UNStudio en meer

Frankfurt biedt aan om banken uit Londen na te jagen door tientallen nieuwe hoogbouwtorens te bouwen door architecten, waaronder BIG, UNStudio en Ole Scheeren.

Met de Brexit die de status van Londen als Europa's leidende financiële centrum bedreigt, promoot het zakelijke kapitaal van Duitsland zichzelf als een lifestyle-bestemming.

Glanzende nieuwe torens werden zwaar op de markt gebracht op de Expo Real-vastgoedbeurs in München vorige maand, waarbij agenten naar verluidt beweerden dat veel in Londen gevestigde banken discreet ruimte hadden ingenomen.

Te zien was een ultramodern kantoorgebouw van BIG, een cluster van vier hoogbouwtorens van UNStudio en een luxe flatgebouw dat Buro Ole Scheeren maakt in een getransformeerde toren uit de jaren zeventig.

Nu Brexit-onderhandelingen tot stilstand zijn gekomen, wordt van ontwikkelaars aangenomen dat ze hun projecten vooruit hebben gesneld om te profiteren van een verwachte uittocht uit Londen.

Volgens Skyline Atlas, een website die de ontwikkeling van Frankfurt volgt, zijn er 19 hoogbouw in aanbouw in de stad en zijn er nog 26 gepland.

Frankfurt werkt hard om meer levensstijlgestuurde ontwikkelingen te creëren, zoals de "stad voor iedereen" van UNStudio op de voormalige site van Deutsche Bank

Frankfurt mist de culturele en levensstijlattracties van Londen en continentale rivalen zoals Parijs en Amsterdam, maar werkt nu hard om aantrekkelijker te worden voor high-uitgaven financiële werknemers.

Markus Frank, een raadslid van Frankfurt op Expo Real, zei dat de stad haar saaie imago probeerde af te schudden door meer levensstijlgestuurde ontwikkelingen aan te moedigen.

"De scheiding van werk en leven is verleden tijd", aldus Frank. "Projectontwikkelaars reageren op de nieuwe definitie van evenwicht tussen werk en privéleven."

"De hoge dynamiek in de stad wordt dit jaar massaal weerspiegeld in onze Expo Real-uitstraling - Frankfurt am Main is boomstad!" hij voegde toe.

De plannen van UNStudio voor Frankfurt zijn een voorbeeld van deze verschuiving. Op een site die voorheen werd bewoond door Deutsche Bank, is de Nederlandse studio van plan om "een stad voor iedereen" te creëren, met kantoren, appartementen, hotels, winkels en restaurants.

Het schema omvat vier wolkenkrabbers die oplopen tot een hoogte van 228 meter. Volgens UNStudio zal het huizen creëren voor 1.000 mensen, en banen voor minstens 3.000 mensen.

"Het project zal een voortrekkersrol spelen bij de transformatie van het bankendistrict van Frankfurt in een wijk voor gemengd gebruik", aldus gemeenteraadslid Mike Josef. "Dit wordt een levendige buurt, niet alleen om te werken, maar ook om te leven."

"Het brengen van een project voor gemengd gebruik in dit financiële district zal het gebied niet alleen overdag verlevendigen, maar het zal ook avondprogramma's introduceren en een essentiële vorm van sociale duurzaamheid creëren in dit deel van de stad, " voegde UNStudio-directeur Ben van Berkel toe .

Cyrus Moser Architekten heeft zojuist de opdracht gekregen om een ​​nieuwe wijk voor gemengd gebruik te maken in het noordoosten van Frankfurt, inclusief een kantoortoren en een woontoren

Evenzo heeft het lokale bedrijf Cyrus Moser Architekten net de opdracht gekregen om een ​​nieuw kwartier voor gemengd gebruik te creëren in Senckenberg, ten noordoosten van het stadscentrum. Het schema omvat twee hoogbouw - een voor kantoren en een voor woningen.

"Het is nu essentieel om het kwartaal te waarderen als een ensemble waarin elke module een specifieke taak moet vervullen", aldus het ontwerpteam.

Frankfurt am Main, meestal bekend als Frankfurt, is de op vier na grootste stad van Duitsland. In tegenstelling tot Berlijn, München, Keulen en Hamberg, die allemaal door meer dan een miljoen mensen worden bezet, heeft Frankfurt een bevolking van slechts 732.000 inwoners - waardoor er voldoende ruimte is voor groei.

Ondanks dat is de stad de zetel van de Europese Centrale Bank en de Duitse Federale Bank, de Bundesbank. Het is ook de thuisbasis van de derde grootste beurs van Europa, achter alleen Londen en Euronext, de multi-city beurs van de EU.

Als gevolg hiervan is Frankfurt genoemd als de stad waarnaar veel internationale banken met het hoofdkantoor in Londen verhuizen, na de stemming van het VK om de Europese Unie te verlaten.

Image BIG bouwt een toren voor ontwikkelaar Tishman Speyer, die 44.000 vierkante meter (475.000 vierkante voet) verhuurbare kantoorruimte combineert met huizen en restaurants

Men denkt dat Morgan Stanley en Standard Chartered hun hoofdkantoor naar de Duitse stad verplaatsen. Ondertussen plannen de Russische bank VTB, Woori Bank van Zuid-Korea en de Japanse instellingen Daiwa, Sumitomo Mitsui en Nomura allemaal de uitbreiding van Frankfurt.

Nieuwe gebouwen die bedoeld zijn om aan deze nieuwe huurders tegemoet te komen, zijn de BIG-ontworpen Omniturm, een toren met 45 verdiepingen, ondersteund door ontwikkelaar Tishman Speyer. Omniturm zal beschikken over 44.000 vierkante meter (475.000 vierkante voet) verhuurbare kantoorruimte, maar zal ook appartementen en restaurants bevatten.

De ontwikkelaar brengt het op de markt als de "eerste toren voor echt gemengd gebruik in Duitsland".

"Door de vloerplaten van het eenvoudige elegante volume zachtjes te verschuiven, bevat de toren alle elementen van een echte stad: ruimtes om te wonen en te werken, zowel binnen als buiten", zei GROTE oprichter Bjarke Ingels.

"De verschuiving op de heup zal een teken zijn dat nieuw leven is binnengedrongen in het cluster van hoofdkantoren in het centrum van Frankfurt."

De plannen van Buro Ole Scheeren voor Frankfurt anticiperen op een groeiende vraag naar luxe woningen. Het bedrijf converteert een toren uit de jaren zeventig in 220 rivierflats

Ondertussen anticiperen de plannen van Buro Ole Scheeren op Frankfurt op een groeiende vraag naar luxe huizen in het hart van de stad. Het project werd vorige maand exclusief onthuld op Dezeen en omvat een revisie van een in onbruik geraakt kantoorgebouw uit de jaren 1970 om 220 appartementen aan de rivier te creëren, allemaal met kamerhoge glazen wanden.