Anonim
Image ontwerp van de inning onthuld voor nieuwe bibliotheek op het brutalistische landgoed Theemsmead in Londen Winnend ontwerp onthuld voor nieuwe bibliotheek op het brutalistische landgoed Thamesmead in Londen

Architectuurstudio Bisset Adams heeft een wedstrijd gewonnen voor het ontwerpen van een bibliotheek aan een meer en een gemeenschapscentrum in het zuidoosten van Londen, als onderdeel van een grote revisie van het brutalistische landgoed Thamesmead.

Image

Bisset Adams zal de Southmere Village Library bouwen aan de zuidoever van Southmere Lake, direct naast de uitgestrekte betonnen woonwijk die berucht is geworden door de verfilming van Anthony Burgess 'A Clockwork Orange.

Het gebouw maakt deel uit van een nieuw masterplan voor het gebied, voorgesteld door woningcorporatie Peabody, om 1500 nieuwe woningen te creëren voor de komst van Crossrail.

Image

Bisset Adams werd geselecteerd voorafgaand aan voorstellen van Reiulf Ramstad Arkitekter, Adam Khan Architects, Keith Williams Architects en Architecture 00 in een wedstrijd van Peabody, de London Borough of Bexley en het Royal Institute of British Architects.

Het winnende voorstel is voor een bibliotheek gemodelleerd naar een zwanennest.

De bibliotheek zal worden opgebouwd uit gelamineerd hout en zal naar verwachting tot £ 5 miljoen kosten. Het gebouw zal ook een leerruimte op de begane grond bevatten, met potentieel voor gezondheids- en welzijnsgebieden op de bovenste verdieping.

Image

"We wilden een ontwerp maken dat een verhaal vertelt over het meer en de omgeving. We wilden ook dat het leuk zou zijn, " zei Bisset Adams-directeur Iain Johnston. "Het concept is geïnspireerd door de zwanen die aan de oever van het meer nestelen."

"We gebruikten het patroon van een zwanennest als textuur voor de geperforeerde bekleding van de vrijdragende bovenste doos, die uitkijkt op het meer en een bed van riet creëerde om de kinderbibliotheek vanuit de hoofdruimte af te schermen."

Image

Thamesmead Estate werd eind jaren zestig gebouwd aan de zuidoever van de rivier de Theems en werd ontworpen door architect Robert Rigg van de Greater London Authority.

Peabody, de belangrijkste landeigenaar van Thamesmead, verwacht £ 1 miljard te investeren om het gebied in de komende 10 jaar te herontwikkelen.

Plannen voor Southmere Village Library en de omliggende woningen, bekend als Southmere Village, maken deel uit van bredere plannen om 20.000 nieuwe huizen in het gebied te bouwen.

Proctor en Matthews Architects houden toezicht op het masterplan voor Southmere Village en werken samen met een team van architecten en ontwerpers, waaronder Mecanoo en Turkington Martin.

Op het landgoed Thamesmead vinden verschillende sloopwerken plaats voor de nieuwe bibliotheek en woningen. Structuren die worden vernietigd, zijn de voetgangersbrug die het Wolvercote Road-gebied verbindt met Southmere en Tavy Bridge, en de New Acres Library.

Verpletterd beton van deze sloopwerken zal opnieuw worden gebruikt bij de oprichting van Southmere Village.

Image

"South Thamesmead landgoed zal worden gerenoveerd en bevindt zich buiten de woonzone - de woonzone moet tegen 2024 voltooid zijn, maar waarschijnlijk daarvoor, " vertelde Benjamin Blades van Peabody aan Dezeen.

"[Er zal] wat sloop en herbouw worden in de woonzone met extra dichtheid. Overal in de stad - het is enorm - hebben we een andere woonzone en een enorm 11.500-thuisplan in de Greenwich-kant van Thamesmead, waarvoor geen sloop nodig is. "

Peabody verwacht in het voorjaar van 2018 de Southmere Village Library voor bouwvergunning in te dienen, met de opening van het gebouw al in 2021.

Image

"Ik denk dat dit het investeringsniveau en de betrokkenheid onderstreept die zowel Peabody als de London Borough of Bexley aan Thamesmead doen, maar nog belangrijker, het laat zien dat dit niet alleen gaat om het bouwen van nieuwe huizen, " zei John Lewis, directeur van Peabody voor de regeneratie van Thamesmead regeling.

"Dit gaat over het verbeteren van Thamesmead voor de bestaande gemeenschap, het maken van een fantastische plek om te wonen, studeren, werken en bezoeken."

Southmere Village ligt op 10 minuten lopen van het station Abbey Wood, dat vanaf december 2018 wordt bediend door de Elizabeth Line of Crossrail - een nieuwe spoorverbinding tussen Londen en Zuidoost-Engeland.

Image