Anonim
Image

Acht opvallende projecten van in Boekarest gevestigde ontwerpers te zien tijdens de Romanian Design Week

De Romanian Design Week van dit jaar bevatte een breed scala aan projecten, van kleurrijk boekontwerp tot zorgvuldig vervaardigd keramiek. Angel Trinidad kiest acht van de beste projecten die te zien zijn bij lokale ontwerpers.

Dezeen is mediapartner voor de zesde editie van de Romanian Design Week, die plaatsvond in Boekarest van 18 tot 27 mei 2018, in het art-deco telefoonpaleis in Boekarest en andere studio's en winkels in de stad.

Het evenement omvatte meer dan 150 projecten van meer dan 100 opkomende ontwerpers van Roemenië, met bijzondere kracht in grafisch ontwerp en illustratie. Keramiek was ook een hoogtepunt, met veel de "onhandige, eenvoudige maar eerlijke" stijl die Roemeens design kenmerkt.

Hier zijn acht van de beste dingen die te zien zijn:

Image

Vliegende schotels van Kitra en Ubikubi

De enigmatische Kitra is een multidisciplinaire kunstenaar die illustratie, speelgoedontwerp, straatkunst en grafisch ontwerp verkent. Zijn opvallende visuele stijl kenmerkt het vreugdevolle gebruik van primaire kleuren en speelse, abstracte minimalistische vormen die roepen om ervaren te worden, en niet verklaard.

Tijdens de Romanian Design Week toont hij een set gelakte platen in beperkte oplage, ontworpen om op UFO's te lijken, gemaakt in samenwerking met het Roemeense designmerk Ubikubi.

Image

Hehehe van Paul Dersidan

Het opvallende ontwerp en de gewaagde typografie van nepnieuwskrant Hehehe is gemaakt door Paul Dersidan, een grafisch ontwerper en art director uit Boekarest, hoewel hij momenteel in Berlijn is gevestigd.

Het project stelt vraagtekens bij de geloofwaardigheid en de kwaliteit van het redactionele ontwerp, op een moment dat de meeste mensen prachtige visuele beelden en schone lay-outs nemen tegen nominale waarde. Dersiden gebruikt een rijke en evenwichtige combinatie van kleuren, typografie en texturen om informatie gedenkwaardig te maken en ononderbroken kolommen om integriteit en vertrouwen te inspireren.

"We zijn uitgegroeid tot het zien van redactioneel ontwerp als een garantie voor legitieme journalistiek, " zei de ontwerper.

"Maar wat als de uitgevers van afvaljournalistiek de beeldtaal van geloofwaardige journalistiek gaan gebruiken in hun gedrukte informatie? Wat als het redactionele ontwerp wordt gebruikt om de leugens zo mooi als de waarheid te maken?"

Image

Malevich theeservies van Ceramic Sparrow

Ceramic Sparrow werd in 2010 opgericht door ontwerpers en keramisten Andreea Lazarescu en Tiberiu Dancila. Het duo maakt decoratieve en huishoudelijke objecten, op basis van verschillende kunst- en architectuurbewegingen, waaronder art nouveau en modernisme, en de werken van Koloman Moser, William Morris en Masahiro Mori.

Het Malevich-theeservies is ontworpen als referentie door de suprematistische werken van avant-garde kunstenaar Kazimir Malevich.

Image

Woordenboek van obscure smarten ontwerp door Livia Falcaru

Beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Livia Falcaru maakte de illustraties voor The Dictionary of Obscure Sorrows, een emotioneel compendium van 83 woorden uitgevonden door John Koenig. Het boek bevat neologismen - nieuw gecreëerde woorden - om te proberen gevoelens en emoties te definiëren waar we nog geen woord voor hebben. Een voorbeeld is "mimeomia", de frustratie van het weten hoe gemakkelijk je in een stereotype past, zelfs als je dat nooit van plan was.

Met een ingetogen kleurenpalet en definitieve sterke lijnen probeerde de kunstenaar de intensiteit van deze moeilijk te definiëren emoties vast te leggen.

"Een van de moeilijke onderdelen bij het maken van de illustraties was het vinden van een visuele manier om dergelijke subjectieve gevoelens weer te geven, " zei de kunstenaar. "Ik moest mezelf al die emoties laten voelen en een manier vinden om ze zo nauwkeurig mogelijk uit te drukken."

Image

Contrasten door Mesteshukar

Mesteshukar ButiQ (MBQ) is een in Boekarest gevestigd netwerk van ondernemingen uit de sociale economie en ambachtslieden die traditioneel Roma-vakmanschap promoten en tegelijkertijd moderne ontwerpers inschakelen om samenwerkingsprojecten te ontwikkelen.

Het initiatief is ook bedoeld om de houding ten opzichte van de Roma te veranderen en biedt een mogelijkheid om gezinnen die in armoede leven te helpen. Voor de Romanian Design Week creëerden ze een verzameling koperen vazen ​​ontworpen door Radu Abraham en geproduceerd door drie traditionele ambachtslieden - Radu Ion, ook bekend als Nevers (zilversmid), Victor Clopotar (koperslager) en Angelica Papalet, ook bekend als Strugurel (houtdraaier) .

Elk stuk verkocht door MBQ genereert direct inkomsten voor de ambachtslieden die bij het netwerk betrokken zijn.

Image

Notitieboeken van Saddo & ROD Carturesti

Hedendaagse kunstenaar Saddo maakte eigenzinnige illustraties voor ROD Carturesti. Het merk, door de Carturesti-keten van boekhandels in Roemenië, produceert een lijn met designobjecten en kantoorartikelen die hedendaagse Roemeense ontwerpers en illustraties markeren en promoten.

Saddo's werk is geïnspireerd door hiphop en stedelijke cultuur, evenals de weelderige werelden van Rousseau, Bosch en Walton Ford. Deze unieke combinatie van levendige kleuren en edgy sferen wordt gezien in een set notebooks gemaakt voor ROD Carturesti, met vier verschillende personages die boeken lezen in bijzondere situaties en rare posities, wat de diversiteit aangeeft van hoe mensen genieten van lezen.

Image

Kajet ontwerp door Alice Stoicescu

Kajet is een gedrukt tijdschrift van Oost-Europese ontmoetingen dat een louter anekdotisch begrip van de regio en zijn cultuur wil overstijgen. Het opvallende ontwerp is gemaakt door Alice Stoicescu, een autodidactisch grafisch ontwerper.

De ontwerper gebruikte verwijzingen naar de geschiedenis van de regio bij het creëren van een sterke visuele identiteit voor de onafhankelijke publicatie. Schuine kolommen "hint naar het IJzeren Gordijn en de invloed die het blijft hebben", terwijl bijschrift tekstvakken tekstlichamen verbreken "als flatgebouwen die het stedelijke landschap in de communistische tijd doorbreken".

Voor de hoes maakte ze een nabewerking van de familiefoto van kunstenaar Anna Grozavu, met links haar overgrootmoeder.

"De PVC-hoes is een nostalgisch element, " zei Stoicescu. "Het gaat terug tot de tijd dat het, als kinderen op school, verplicht was onze notitieboekjes erin te verpakken."

Image