Nieuws

Design Museum belicht vrouwelijke talenten in Designers in Residence 2018

Design Museum belicht vrouwelijke talenten in Designers in Residence 2018
Anonim

Design Museum belicht vrouwelijke talenten in Designers in Residence 2018

Een tentoonstelling die dit weekend in het Design Museum in Londen wordt geopend, toont het werk van vier vrouwelijke ontwerpers, waaronder een tentoonstelling van planten voor een gemeenschappelijke tuin en een installatie die de circadiane cyclus van het lichaam verkent.

Het Design Museum heeft bewust gekozen voor een geheel vrouwelijke cohort voor de editie van dit jaar van het jaarlijkse Designers in Residence-programma, in een poging om de genderongelijkheid in de Britse ontwerpindustrie aan te pakken.

Vier vrouwelijke ontwerpers werden gevraagd om na te denken over het thema tijdens een residentie van zeven maanden

Vier opkomende ontwerpers - Hester Buck, Ella Bulley, Legrand Jäger en Helga Schmid - werd gevraagd na te denken over het idee van 'wonen' tijdens een residentie van zeven maanden in de eigen ateliers van het museum.

Een tentoonstelling van de vier resulterende projecten opent op 8 december in de studioruimte waar de ontwerpers hebben gewerkt, als onderdeel van de serie Women Design-evenementen.

De meeslepende installatie van Schmid verkent het circadiane ritme en de relatie met het huis

De tentoonstelling opent in dezelfde week dat het museum de resultaten publiceerde van een enquête, uitgevoerd door het Office of National Statistics, waarin werd vastgesteld dat slechts één op de vijf ontwerpers in het VK vrouwen is, zoals eerder deze week gemeld door Dezeen.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen slechts 22 procent van het ontwerppersoneel uitmaken, hoewel zeven van de 10 studenten die ontwerp op A-niveau volgen, vrouw zijn.

"Deze opname voedt zich niet tot het designpersoneel waar vrouwen ondervertegenwoordigd blijven", aldus het Design Museum.

Buck heeft een archief samengesteld van tuinbouwprojecten in naoorlogse sociale woonwijken

De bewoners brachten zeven maanden door met het onderzoeken en verzamelen van informatie over hun gekozen onderwerpen, kijkend naar smart home-apparaten, sociale woningbouw, ambacht en concepten van tijd door middel van prestaties, ambacht, archiveren en planten.

Afgestudeerd Buck van het Royal College of Art creëerde voor haar project een archief van tuinbouwprojecten in naoorlogse sociale woonwijken in het VK.

Buck installeerde planten rond het museum, die volgend voorjaar worden overgebracht naar een echte gemeenschappelijke tuin.

"Het archief viert de vele gemeenschappelijke tuinen die te vinden zijn in sociale woonwijken in Londen. Het toont de waarde van deze groene ruimtes aan en levert bewijs om de aanleg van nieuwe tuinen te ondersteunen, " zei ze.

Studio Legrand Jäger gebruikt een spraakgestuurd smart home-apparaat dat politieke toespraken over Brexit heeft ontvangen

Elders in Berlijn gevestigde ontwerper Eva Jäger en haar partner Guilemette Legrand, die samen Studio Legrand Jäger leiden, creëerden een spraakgestuurd smart home-apparaat dat de leerprocessen van deze apparaten toepast om politieke toespraken over Brexit te bestuderen.

"Onze woningen worden virtuele, onderling verbonden en hyperlinkruimtes, en deze digitale uitbreiding brengt enorme maatschappelijke en ethische implicaties met zich mee, " zei het duo.

De installatie van Schmid duurt meer dan 12 minuten, waarbij elke minuut twee uur per dag vertegenwoordigt

Het menselijke circadiane ritme stond centraal in de meeslepende installatie van de in Londen gevestigde ontwerper Schmid, die bezoekers uitnodigt om in een bed te gaan liggen.

Gekleurde lichten worden in de loop van een cyclus van 12 minuten op de bezoeker geschenen, waarbij elke minuut twee uur per dag vertegenwoordigt, om de reactie van het lichaam op zijn omgeving te beoordelen.

"De traditionele architectuur van een huis met een keuken en slaapkamer wordt niet meer relevant wanneer het lichaamsritme nieuwe criteria voor woning biedt", aldus Schmid.

Bulley's project richt zich op de objecten die het huis van Ghanese expats in het VK bewonen en op repats

Het laatste project is van productontwerper Bulley, die een reeks objecten heeft samengesteld door Ghanese expats en repats, om zich af te vragen hoe de geografische beweging van mensen de manier beïnvloedt waarop objecten voor het huis worden ontworpen.

"Objecten worden verzamelbare herinneringen, waarbij traditionele rituelen worden gecombineerd met de esthetiek en ervaringen van hun nieuwe habitat, " zei ze.

Bulley vraagt ​​zich af hoe verhoogde mobiliteit de objecten in het huis van mensen heeft beïnvloed

Het museum richtte zich op het thema wonen om na te denken over hoe design ons leven in huis weerspiegelt.

"Meer dan ooit worden onze vooroordelen over het huis op de proef gesteld. In het Verenigd Koninkrijk hebben de stijgende huisvestingskosten jongere generaties uit de onroerendgoedmarkt geprijsd en nieuwe technologieën breiden ideeën over huiselijkheid uit", aldus het Design Museum.

"Het is duidelijk dat ons begrip van wonen en het huis aan het verschuiven is. Het gaat niet langer over waar we wonen, maar over hoe we leven. Hoe kunnen ontwerpen reageren op deze uitdagingen en hoe worden onze veranderende percepties van het huis beïnvloed door ontwerp ?"

De tentoonstelling vindt plaats tussen 8 december 2018 en 24 maart 2019

De tentoonstelling gaat vergezeld van een gratis publicatie die het onderzoek van elke ontwerper presenteert. "Om het unieke perspectief van elke bewoner te benadrukken, hebben we vier lettertypen gebruikt die de verschillende thema's van hun werk visualiseren, " zei het Design Museum.

De tentoonstelling is tot 24 maart 2019 te zien in het Design Museum in Londen.

Eerdere tentoonstellingen in het museum waren onder meer de overleden couturier Azzedine Alaïa, wiens kledingstukken werden getoond tegen op maat gemaakte schermen door de gebroeders Bouroullec en Marc Newson, en een tentoonstelling van politiek geladen grafisch ontwerp van de afgelopen 10 jaar.