Anonim

Rikako Nagashima ontwerpt SCRAP_CMYK gordijncollectie voor Kinnasand

De Japanse ontwerper Rikako Nagashima keek naar inktvlekken op printerpapier bij het maken van deze abstracte gordijncollectie voor Kinnasand die het probleem van afval aanpakt.

Gepresenteerd tijdens de designweek van Milaan, die dit jaar plaatsvindt tussen 9 en 14 april, heeft de SCRAP_CMYK-collectie strepen van ongelijke kleuren op basis van de patronen die zijn gevonden op stukjes papier dat is overgebleven van het offsetdrukproces.

Image

"Bij het produceren van grafisch materiaal worden kladpapier - yaregami genoemd - geproduceerd tijdens het drukproces, " zei Nagashima. "We hebben de inktvlekken erop gebruikt als motief voor deze textielcollectie."

Nagashima kwam op het idee nadat ze dagelijks de enorme hoeveelheid inktpapier in haar grafisch ontwerpstudio in Tokio had waargenomen.

"Wanneer we de printer laten draaien, zijn de afdrukken in het begin onvermijdelijk wazig. Meestal voeren we een eerste run uit totdat de printer wordt gestabiliseerd door papier in te voeren om overmatige inkten te absorberen, " zei ze.

"We hebben een grote voorraad yaregami op ons kantoor. Dus hebben we hieruit een aantal aantrekkelijke kleuren en vormen uitgezocht, die we hebben gescand en als basis hebben gebruikt om textielontwerpen te maken, " legde ze uit.

De stof die in de collectie wordt gebruikt, is gemaakt van gerecycled polyester, gemaakt van plastic flessen. Elk stuk is bedrukt met onregelmatige herhalingen van een rechthoekig patroon en heeft levendige accenten van blauw, roze en geel.

Deze komen overeen met cyaanblauw, magenta roze en geel van het CMYK-kleurenmodel dat in kleurendruk wordt gebruikt.

Image

Volgens Nagashima heeft de collectie tot doel aan te tonen dat "ontwerp kan voortvloeien uit afval en afval kan voortvloeien uit ontwerp".

"Toen ik voor het eerst Salone del Mobile in Milaan bezocht, vond ik het prachtig maar tegelijkertijd was ik zeer verrast. De beurs zat vol met nieuwe ideeën, maar ik realiseerde me dat veel van deze na de beurs zouden worden weggegooid, wat resulteerde in een geweldige hoeveelheid afval, "zei ze.

"Omdat onze textielontwerpen zijn gemaakt van inktvlekken op yaregami, leek het me leuk om stof te gebruiken die ook wordt geassocieerd met recycling."

De SCRAP_CMYK-collectie wordt gepresenteerd als onderdeel van een installatie genaamd Scrap and Reprint tijdens de designweek van Milaan.