Anonim
Image Optische illusie toegevoegd aan IM Pei's Louvre-piramide en vervolgens onmiddellijk vernietigd

Kunstenaar JR heeft een gigantische 3D optische illusie van papier gemaakt die de iconische piramide in het Louvre in Parijs onder de grond voorstelt, maar deze is al vernietigd.

De trompe l'oeil, genaamd Het geheim van de grote piramide, is gemaakt van 2.000 stickers rondom het glazen gebouw van de Pritzker Prize-winnende architect IM Pei, waardoor het lijkt alsof het uit een witte uitgegraven krater steekt.

Met 17.000 vierkante meter was het de grootste collage van de Franse straatartiest JR tot nu toe. Maar binnen een dag werd het achtergelaten in flarden nadat bezoekers het overvielen.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door JR (@jr) op 31 maart 2019 om 12:25 pm PDT

JR zei dat het zijn bedoeling was dat het stuk een kort leven zou leiden.

"De beelden, net als het leven, zijn vluchtig. Eenmaal geplakt, leeft het kunstwerk op zichzelf. De zon droogt de lichte lijm op en bij elke stap scheuren mensen stukjes van het fragiele papier. Het proces draait helemaal om deelname van vrijwilligers, bezoekers en souvenirvangers, "zei hij op Twitter.

"Dit project gaat ook over aanwezigheid en afwezigheid, over realiteit en herinneringen, over vergankelijkheid."

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door JR (@jr) op 29 maart 2019 om 15:24 uur PDT

Het project is gemaakt om de 30e verjaardag van de piramide van het Louvre te vieren. Op zaterdag deelde JR een foto op zijn Instagram uit een berging op de derde verdieping van het museum, waardoor het publiek werd uitgenodigd om een ​​kijkje te nemen.

Een dag later plaatste hij nog een genomen foto vanuit dezelfde hoek, waaruit de schade bleek. Sindsdien zijn er schermen geïnstalleerd rondom de ingang van het museum voor bezoekers om het originele ontwerp van Het Geheim van de Grote Piramide te zien, naast een time-lapse-video van de oprichting ervan.

"De Louvre-piramide is een kunstwerk op zichzelf, een modern icoon. Sinds de oprichting ervan droomt het en inspireert het de grootste kunstenaars", zegt Jean-Luc Martinez, directeur van het Louvre.

"Dus toen JR me kwam opzoeken, drie jaar na zijn eerste spectaculaire interventie op de Piramide in 2016, om me een nieuw voorstel voor samenwerking te presenteren, werd ik meteen verleid. Het vergroot dit iconische monument en stelt iedereen in staat het opnieuw te gebruiken via een populaire en feestelijke uitvoering. "

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door JR (@jr) op 31 maart 2019 om 3:59 uur PDT