Anonim
Image Mies afgebeeld op het terrein van zijn Farnsworth House, voltooid in 1961 in Plano, Illinois Grafische strip illustreert het werk en leven van Mies van der Rohe

De Spaanse illustrator en schrijver Agustín Ferrer Casas heeft een grafische roman gemaakt over de 20e-eeuwse modernist Ludwig Mies van der Rohe, met een proloog geschreven door de Britse architect Norman Foster.

De 176 pagina's tellende Mies is een Spaanse grafische roman die het leven en de carrière van de modernistische architect uiteenzet, inclusief zijn tijd doorgebracht in het Bauhaus, op de vlucht voor nazi-Duitsland en zijn carrière voortzette in de Amerikaanse stad Chicago.

De cover van de strip Mies van Ferrer Casas bevat de Friedrichstrasse in Berlijn, met een afbeelding van de inzending van Mies voor een wolkenkrabber op de achtergrond uit 1921

Ontworpen door Agustín Ferrer Casas, een kunstenaar die in Spanje woont, bevat het project tientallen architecturale illustraties van de projecten van Mies.

In de strip illustreert Casas belangrijke momenten in het leven van de architect, waarvan sommige groter zijn dan het leven, naast enkele van zijn beroemdste gebouwen. Het beweert geen biografie te zijn.

"Het is een fictieve biografie van zijn leven, gebaseerd op talloze geschriften van vele andere auteurs en Mies zelf, " schreef Casas in een blogpost. "En ik zeg fictie, want in dit boek probeer ik niet alleen een deel van zijn werk, maar ook het leven, de persoonlijkheid van de architect te laten zien. Wat hem tot een groot architect maakte en wat hij achterliet in zijn ambitie om te bouwen."

Image Een feest wordt gehouden in Villa Tugendhat van Mies, met zijn marmeren muur en modernistische stoelen, naast een glazen hoekgedeelte

De Britse architect Norman Foster van Foster + Partners schreef ook een proloog voor het boek en noteerde zijn tijd om de projecten van Mies zelf in New York City en Chicago te bewonderen.

"Mies van der Rohe is een van de weinige architecten van de 20e eeuw die heeft bijgedragen aan het vormgeven van de architectuur van het heden en misschien wel die van de toekomst, " zei Foster.

"De verhalen achter deze projecten en meer, inclusief inzichten in zijn carrière als docent en als praktiserend architect, worden elegant en slim weergegeven in dit uitstekende stripformaat, " concludeerde hij.

Hier afgebeeld is Mies, met uitzicht op Lake Shore Drive appartement torens in Chicago

Belangrijke werken in de grafische roman zijn het Barcelona-paviljoen in 1929, met marmeren muren en sensuele sculptuur, en toen de architect werd gedwongen de Bauhaus-school in 1933 te sluiten met het begin van de nazi-heerschappij.

Een ander opmerkelijk moment is de tijd die Mies doorbracht in Villa Tugendhat in Brno, die hij in 1930 voltooide. Hierna werd de villa in beslag genomen en gebombardeerd door de nazi's.

Image Mies 'werkkarakter is gedetailleerd terwijl hij een stapel boeken van zijn tekentafel schuift, terwijl hij bezig is een gebouw te ontwerpen

Andere belangrijke stukken geïllustreerd in de grafische roman zijn zijn werk in de ontwikkeling van Chicago, waaronder enkele van de meest herkenbare 20e-eeuwse architectuur van de stad en zijn functie als hoofd van de architectuurschool aan het Armor Institute of Technology, nu het Illinois Institute of Technology, in de jaren zestig.

Een van zijn meest opvallende werken in Amerika is Farnsworth House, een huis met één verdieping in glas gewikkeld in Illinois, gebouwd in 1951.

Image De lineaire witte lijnen definiëren Mies 'Villa Tugendhat, wit een rood gordijn dat zijn overname door nazi's markeert

Casas begon voor het eerst met de grafische roman 2015 van Mies en deze wordt uitgegeven door Graphite Editorial. Het wordt ook gepresenteerd in het Mies-paviljoen in Barcelona, ​​beheerd door de Fundació Mies van der Rohe.

De release valt samen met drie verjaardagen gerelateerd aan Mies in 2019: de 50e verjaardag van zijn overlijden; de 90 jaar van de bouw van zijn Duitse paviljoen voor de universele tentoonstelling van Barcelona in 1929; en het eeuwfeest van de oprichting van de Bauhaus-school.

De Bauhaus-school in Dessau, Duitsland werd geleid door Mies, evenals Hannes Meyer en Walter Gropius

Dit jaar is een baanbrekend jaar voor het Bauhaus, evenals de architect, en Dezeen heeft het Bauhaus 100-initiatief gelanceerd ter ere van de school.

Afgezien van wat in het boek wordt beschreven, had Mies een diverse en lange carrière.

Algemeen aangeduid als Mies, zijn achternaam, werd hij geboren in Aken in 1886 en stierf in Chicago in 1969, 83 jaar oud.

Image De Bauhaus-school werd vervolgens voor zijn laatste fasen naar Berlijn verplaatst voordat hij werd gesloten en was gevestigd in een oud fabrieksgebouw

Na eerst als architect te hebben gestudeerd en nauw samen te werken met Le Corbusier en Walter Gropiu s, diende hij in 1930 als einddirecteur van het Bauhaus in Dessau. Hij sloot het instituut in Berlijn in 1933 nadat het was overvallen door de Gestapo.