Anonim
Image Spring Art Museum is ontworpen door Di Shaohua. Foto is gemaakt door Xia Zhi Vijf gebouwen die laten zien hoe vrouwelijke architecten de toekomst van China bouwen

New Chinese Architecture is een nieuw boek dat de opkomende architectonische talenten van het land belicht, die allemaal toevallig vrouwen zijn. Auteur Austin Williams spreekt Dezeen door vijf van de meest opwindende architecten en hun projecten.

Volgens Williams produceert de nieuwe generatie architecten in China architectuur die "goed, intelligent, uitdagend, avontuurlijk en divers" is.

"In de afgelopen 25 jaar is het echt tot zijn recht gekomen. Sinds het midden van de jaren negentig begon een klein aantal privépraktijken te ontstaan ​​die probeerden een meer creatieve visie op ontwerp te verkennen, " zei hij, eraan toevoegend dat dit bedrijven zijn " zijn echt toegewijd aan nieuwe ideeën en experimentele ideeën ".

Vrouwen die "nieuwe en opwindende oefeningen" vormen

Williams gelooft dat vrouwen meer en meer betrokken zijn bij architectuur als een onbedoeld gevolg van het beleid voor één kind dat eind jaren zeventig in China werd vastgesteld.

"Een van de beschuldigingen van het leiderschap van Deng Xiaoping na Mao was zijn introductie van het beleid voor één kind in 1979, maar ironisch genoeg was een onbedoeld gevolg van het feit dat een eerstgeboren dochter niet moest concurreren met een mannelijke broer of zus, dat dit ten goede kwam aan meisjes die anders misschien zijn gemarginaliseerd, "zei hij.

"In 1980 was 23 procent van alle universitaire studenten vrouw. Nu is dat 50 procent. En vrouwen kiezen ervoor om een ​​release in de creatieve kunsten te vinden, met een groot aantal afgestudeerden die nieuwe en opwindende praktijken in het hele land vormen."

Nieuwe generatie "zekerheid en vertrouwen tonen"

Williams heeft 20 toonaangevende vrouwelijke architecten in New Chinese Architecture uitgelicht. Hij gelooft dat hun werk een grote impact heeft in het hele land.

"Van de parametrische landschappen van Wang Luming tot de residentiële complexiteit van Du Juan in Hong Kong en de landelijke wederopbouwprojecten van Wang Wei, deze architecten tonen een zekerheid en vertrouwen in hun ontwerpbenaderingen, " voegde hij eraan toe.

Lees verder voor Williams 'beschrijving van vijf indrukwekkende gebouwen, ontworpen door vrouwen:

Image Foto is gemaakt door Praxis d'Architcture

Di Shaohua
Spring Art Museum, Songzhuang, Beijing

"In het kunstdistrict van Songzhuang reflecteert Di Shaohua op lokale driezijdige gebouwen, die herinneren aan de traditionele binnenplaatsen. Het dak van het Spring Art Museum bestaat uit een aantal traptreden en het hoogteverschil laat daglicht binnen in de grote tentoonstellingsruimtes.

"Deze ruimtes hebben een plafondprofiel dat overeenkomt met dat van het dak. Aanzichten worden onthuld door een paar kostbare uitstekende ramen in de grote tentoonstellingsruimte. Het buitenmuuroppervlak bestaat uit nogal economische wandtegels die direct beschikbaar zijn op de lokale markt. "

Image Foto is gemaakt door Biechu Kongjian Architect

Dong Mei
Ding Xiang Eco-Village, Badaling, Beijing

"Ding Xiang Eco-Village is een high-end ecohotel met veertig chalets, ontworpen om de natuurlijke omgeving te respecteren en te beschermen en energie te besparen.

"Het ligt ongeveer 50 mijl ten noordwesten van Beijing, in de buurt van het meest bezochte deel van de Grote Muur, in de weelderige vegetatie en bergketens van Badaling. De site staat bekend om zijn kruidnagelgeur in de zomer en zijn felgekleurde bladeren in de herfst.

"Het project is gebouwd op houten ontsluitingen, op een stalen frame met bamboeschermen die erin slagen om zowel in de zomer als in de winter in de omgeving op te gaan."

Image Foto is van Leon Suen / IDU

Du Juan
Huis met een geleend landschap, Hong Kong

"Dit is een huisrenovatie en herconfiguratie van een woning op een ravijnachtige plek, omgeven door muren en rotswanden. Door de ramen open te zetten en de nabijheid van de tegenoverliggende muur bezaaid met planten en mossen te omarmen, brengt het licht in maar biedt ook een tuin op hoog niveau. "

"Daglichttoetreding wordt geaccentueerd door de glazen scheidingswanden en het ongerepte witte interieur. Spiegels, een populair apparaat van Juan, vergroten ook het ruimtegevoel, wat in Hong Kong een premium is."

Image Foto is van Field Architecture Office

Wang Wei
Gebouw in dorp, Baima Village, provincie Sichuan

"Hier, in een Chinees dorp, heeft Wang geprobeerd Chinese regionale architecturale precedenten, waaronder lokale vaardigheden en materialen, te traceren om het ontmoetingspunt tussen moderne architectuur en Chinese cultuur te testen. Elk gebouw drukt een levensstijl uit die anders is dan de stad, ontworpen door middel van een consultatief proces. met dorpelingen en lokale ambachtslieden.

"Wang zegt:" Hoewel regionalisme een ingewikkeld en gevaarlijk woord is (en we moeten het niet verontschuldigen voor de terugtocht naar conservatief historicisme), is het eigenlijk de bron van de schepping. "

Image Foto is van GenArchitects