Anonim
Image Architects of Air creëert "gevoel van verwondering" met opblaasbare architectuur doolhof

Het Daedalum-doolhof, dat bestaat uit 19 onderling verbonden eivormige koepels gemaakt van doorschijnend materiaal, is het nieuwste stuk opblaasbare architectuur ontworpen door Alan Parkinson, oprichter van Architects of Air.

Vernoemd naar Daedalus - de architect van het Labyrint van Minos in de Griekse mythologie - werd het opgeblazen doolhof gecreëerd om mensen het "fenomeen van het licht" te laten ervaren.

Image

Architects of Air installeerde de opblaasbare structuur in het Royal Albert Dock in Londen van 21 tot 23 juni als onderdeel van het Greenwich + Docklands International Festival.

"Ik ontwerp de structuren om een ​​bijzondere ontmoeting met het fenomeen licht te creëren", vertelde Parkinson aan Dezeen. "Ik bedenk een architectuur om een ​​gevoel van verwondering aan te moedigen."

Image

Daedalum, het nieuwste doolhof in een opeenvolging van opblaasbare doolhoven, ontworpen door Architects of Air, is opgebouwd uit een verscheidenheid aan doorschijnende stukken gekleurd materiaal om gevarieerde, met licht gevulde ruimtes te creëren.

"Daedalum wil de meest mysterieuze van onze luminaria zijn in termen van de reis die bezoekers zouden maken, " legde Alan Parkinson uit.

"De belangrijkste invloeden zijn de structuren die aan Daedalum zijn voorafgegaan - elke nieuwe structuur die we bouwen, geeft indicatoren voor wat we met de volgende doen. Ik ben dol op islamitische architectuur, geometrische vaste stoffen - structuren die zich lenen voor pneumatische interpretatie."

Image

Bezoekers gaan het doolhof binnen via een luchtsluis, nadat ze hun schoenen uit hebben getrokken, voordat ze de onderling verbonden reeks koepels en tunnels verkennen.

Samen met de vele kleinere koepels opent het uiteinde van het doolhof, dat 47 meter lang en 31 meter breed is, zich met twee grotere structuren.

Ontworpen door de zoon van Alan Parkinson, zijn Meko de boom en de hoofdkoepel de meest open ruimtes in het doolhof.

Beschreven als "een avontuurlijke verzameling kruisende volumes", verschijnt The Tree als een stapel kruisende bubbels boven bezoekers.

De hoofdkoepel is bedekt met een patroon van 600 stukjes stof.

Ontworpen om verschillende kleuren binnenin te creëren terwijl de zon langs de hemel beweegt, werd de koepel geïnspireerd door zowel het Pantheon van Rome als Gustave Doré van engelen in het paradijs van Dante.

Image

Alan Parkinson gelooft dat het bouwen van tijdelijke opblaasbare structuren hem in staat stelt om te onderzoeken wat architectuur beoogt te zijn, terwijl hij nog steeds te maken heeft met praktische kwesties die puur theoretische projecten niet doen.

"Het is van voorbijgaande aard en streeft ernaar utopisch te zijn op een manier die permanente architectuur, met de voeten op de grond, vaak niet mag zijn, " legde hij uit.

"Dat gezegd hebbende, in praktische termen, moeten we rekening houden met de parameters waarmee de werkelijke architectuur te maken heeft - windbelasting, drainage, temperatuurregeling en rolstoeltoegankelijkheid."

Image