Anonim
Image

Witte betonnen luiken voor Braziliaanse universiteitsgebouw

Een overdekte straat snijdt door dit nieuwe universiteitscampusgebouw in Noord-Brazilië, ontworpen door Rede Arquitetos, Croquis Projetos en Neudson Braga, en biedt een schaduwrijk en luchtig gebied voor studenten om te socialiseren tussen klassen.

Het gebouw breidt de campus van Universidade Federal do Ceará (UFC) in de Braziliaanse stad Crateús uit met klaslokalen, laboratoria, kantoren en flexibele ruimtes. Het is de tweede structuur gebouwd op de nieuwe campus en maakt deel uit van een groter ontwikkelingsschema voor de UFC.

Drie architectuurstudio's werkten samen aan het ontwerp. Het team bestond uit architect Neudson Braga, met bedrijven Rede Arquitectos en Custodio Santos Arquitetura, voorheen bekend als Croquis Projectos.

Veel aspecten van het ontwerp werden aangedreven door het droge klimaat in de regio. Het team gebruikte verschillende strategieën om het gebouw koel te houden, waaronder het gebruik van wit beton voor de buitenkant, grote draaibare brise-soleils op de gevel en het screenen van bepaalde gebieden met betonnen blokken met een patroon om de luchtstroom te verbeteren.

Image

De centrale rug die het gebouw doorsnijdt, helpt studenten, docenten en medewerkers zich te verplaatsen zonder naar buiten te hoeven. De kolomvrije ruimte werd bereikt door lichte stalen spanten te overspannen tussen elke helft van het gebouw.

"De structuur van de vleugels is van gewapend beton en van staal in de bekleding van de centrale leegte en de coëxistentie-module, zonder pilaren die de interne route onderbreken, " zei het team in een projectbeschrijving.

Conceptueel verbonden de architecten twee 'educatieve volumes' met een verzamelgebied daartussen. De twee blokken vormen een hondenpootvorm bestaande uit blokken klaslokaal georganiseerd langs twee sets van parallelle gangen die elkaar onder de onregelmatige hoek kruisen.

Het ontmoetingspunt van deze volumes is een ruimte met dubbele hoogte. Studentenvoorzieningen zoals een cafetaria en een drukkerij bevinden zich hier, naast een overdekte vergaderruimte. Volgens het ontwerpteam draait dit gebied "naar de buitenkant van het gebouw, met een programma zonder gedefinieerd gebruik".

Open trappen leiden naar het bovenste niveau, waar circulatiemezzanines en bruggen toegang bieden tot meer klaslokalen en kantoren.

Klaslokalen en andere programmeerruimten die worden uitgevoerd, bevinden zich vanaf de rand van het gebouw om verblinding en oververhitting in het interieur te voorkomen. Dubbelhoge betonnen tinten onder verschillende hoeken vormen de gevel en verbergen de mechanische uitrusting van het gebouw.

In de gebieden met ramen die rechtstreeks naar buiten zijn, beperkten de architecten de grootte van de openingen, waardoor kleine geperforeerde openingen werden gecreëerd in plaats van grote glasvlakken te gebruiken.

Wit beton, het primaire materiaal van het gebouw, blijft zichtbaar in de meeste ruimtes. Eenvoudig en functioneel meubilair wordt door het hele gebouw geleverd, naast plantenbakken en kleine tuinen die zelfs binnenshuis voor vegetatie zorgen.

Image