Anonim
Image UNStudio gaat Rusland en China verbinden met 's werelds eerste internationale kabelbaan

Ontworpen als de eerste grensoverschrijdende kabelbaan ooit zal de Blagoveshchensk - Heihe-kabelbaan worden gebouwd over de rivier de Amoer, die de grens tussen Oost-Rusland en China markeert.

UNStudio heeft het station in de stad Blagoveshchensk, aan de Russische kant van de grens, ontworpen, terwijl de architect van de terminal in de Chinese stad Heihe nog moet worden aangekondigd.

"Als het de natuurlijke grens van de rivier de Amoer overschrijdt, zal de Blagoveshchensk - Heihe-kabelbaan het eerste kabelbaansysteem ooit worden dat twee landen en culturen verbindt, " zei Ben van Berkel, oprichter van UNStudio.

Image

Vier capaciteitscabines voor 60 personen werken op twee internationale lijnen die de twee steden verbinden.

Reizigers kunnen de reis binnen zeven en een halve minuut maken, terwijl de eigenlijke kabelbaan er drie en een halve minuut over doet om tussen de stations te reizen.

UNStudio ontwierp de Blagoveshchensk-kabelbaanterminal om te verwijzen naar de historische verbindingen tussen de twee steden, die hoewel gescheiden door een rivier vaak werden samengevoegd in de winter toen de rivier bevroor.

"Deze context bood rijke inspiratie voor het Blagoveshchensk-eindstation, dat niet alleen reageert op de onmiddellijke stedelijke locatie, maar ook een uitdrukking wordt van culturele identiteit en een podium voor de vermenging van culturen, " voegde Van Berkel toe.

Image

Gemaakt om te verschijnen als een "een baken voor een gezamenlijke welvarende toekomst tussen de twee naties", is het kabelbaanstation ontworpen om uitzicht te hebben op zowel de Russische stad als over de rivier naar China.

Een openbaar dakterras zal aan de rivierzijde van het gebouw worden gebouwd, terwijl de route die passagiers nemen voordat ze aan boord van de kabelbaan gaan, veel uitzicht heeft op de stad Heihe. Bezoekers die aankomen in Rusland krijgen een ingelijst beeld van Blagoveshchensk te zien wanneer ze de kabelbaan verlaten.

Net als bij internationale luchthavens zal het kabelstation worden verdeeld in land- en luchtzijdige gebieden, waarbij de laatste door beveiliging wordt gecontroleerd en alleen toegankelijk is voor personeel en passagiers.

Het gebouw krijgt een publiek toegankelijk restaurant en conferentiecentrum met een daktuin.

Kabelbanen worden steeds vaker voorgesteld als optie voor het openbaar vervoer. Architectuurstudio BIG heeft een gondel opgenomen in het ontwerp voor het ballenpark van Oakland A. Marks Barfield en Davis Brody Bond hebben voorgesteld een kabelbaansysteem in Chicago te bouwen.

Samen met de Blagoveshchensk-kabelbaan ontwerpt UNStudio ook kabelbaansystemen in Göteborg en Amsterdam. Van Berkel gelooft dat kabelbanen zowel een nuttige, maar ook een plezierige optie voor het openbaar vervoer kunnen zijn.