Anonim
Image SERA breidt Portland Playhouse uit met gebouwen gewikkeld in glas en verkoold hout

De Amerikaanse studio SERA Architects heeft een 115 jaar oud kerkgebouw gereviseerd en een eigentijdse toevoeging gecreëerd om een ​​non-profit theatergezelschap in Oregon te huisvesten.

Sinds 2008 opereert het Portland Playhouse vanuit een ooit leegstaande kerk in de wijk King van de stad. In de begindagen kwam de groep rond met zitbanken en andere make-shift-oplossingen.

Image

In 2011 besloot de gemeenteraad dat de kerk niet als theater kon worden gebruikt, waardoor de uitvoeringen daar effectief werden gestopt. Onderhandelingen volgden en de stad verleende uiteindelijk een speciale gebruiksvergunning voor het gebouw.

De uitvoerende kunstengroep hervatte niet alleen de operaties, maar begon ook aan een project om de faciliteit van 6500 vierkante voet (604 vierkante meter) te verbeteren.

Image

"Met een veilig huis in de hand, ondernam het Playhouse een plan om het verouderde gebouw om te vormen tot een volledig toegewijd theater, " zei de lokale studio SERA Architects, die aan het project werkte tegen een aanzienlijk lagere vergoeding.

Op pro-bono basis werkten de architecten samen met een non-profit organisatie om de programmatische behoeften, esthetische voorkeuren en groeistrategieën te bepalen.

Image

Ze kwamen met een plan dat pleitte voor een revisie van het kerkgebouw en de bouw van een kleine uitbreiding voor repetities, gemeenschapsvergaderingen en de fabricage van sets. Het team heeft ook een buitencomponent ontworpen voor een toekomstige fase.

De toevoeging van 139 vierkante meter (139 vierkante meter) geeft het theatergezelschap een eigentijds gezicht. Een glazen wand definieert de voorgevel, biedt uitzicht op een luchtige multifunctionele ruimte en verbindt het gebouw met de buurt.

Glazen schuifdeuren zorgen ervoor dat het interieur naar een binnenplaats kan stromen - een moment dat "symbolisch de verbindingen met de gemeenschap versterkt".

Andere gevels zijn ingepakt in larikshout dat was verkoold met behulp van shou sugi ban, een oude Japanse techniek. De donkere houten gevelbekleding contrasteert met de lichtgekleurde buitenkant van de kerk.

"Het gebouw creëert een yin-yang-dialoog tussen de wit geschilderde kerk, terwijl het heldere interieurvolume dient als een gastvrije omgeving voor repetities en gemeenschapsvergaderingen, " zei de studio.

Binnen de nieuwe structuur droeg een minimalistisch ontwerp bij aan lagere kosten, terwijl tegelijkertijd werd voldaan aan functionele behoeften en comfort werd gewaarborgd. Lowtech en passieve ontwerpelementen, zoals dakramen, helpen het energieverbruik en energierekeningen te verlagen.

Image

Naast de toevoeging is de kerk, die dateert uit 1904. Buitenmuren werden opnieuw geverfd en het dak werd vervangen.

Grote veranderingen vonden plaats binnenshuis, waar warren-achtige ruimtes werden geopend om een ​​betere stroom door het historische gebouw te creëren. Er werden ook nieuwe verwarmings-, koel- en elektrische systemen geïnstalleerd.

Image

De openbare lobby kreeg een nieuw loket, een concessieruimte en genderneutrale badkamers. Het theater, dat plaats biedt aan maximaal 90 personen, is ontworpen om zeer flexibel te zijn.

"De primaire uitvoeringsruimte is ontworpen als een black box-theater, waardoor de artiesten het podium en de zitplaatsen naar wens kunnen configureren, " zei het team. "De achterste helft van het gebouw bevat een studio voor setconstructie."

Image