Anonim
Mikhail Riches creëert energiezuinige terrasvormige straten als sociale woningen in Norwich

Goldsmith Street is een passiefhuis en sociale woningbouw met hoge dichtheid van Mikhail Riches in Norwich, Engeland, die op de shortlist staat voor de Stirling Prize dit jaar.

Gelegen in de buurt van het stadscentrum, omvat de woningbouw 105 rijtjeswoningen ontworpen als een betaalbaar high-density alternatief voor flatgebouwen.

Elk huis ligt op het zuiden om de opbrengst van de zon te maximaliseren en is ontworpen door Mikhail Riches met praktische details die ervoor zorgen dat het energiezuinig is.

Image

"Onze prioriteit was het ontwerpen van een passieve zonneschema om de brandstofrekeningen voor bewoners te minimaliseren, " verklaarden de studio-oprichters Annalie Riches en David Mikhail. "We wilden ook straten terugzetten in een gebied in Norwich dat hen kwijt was", vertelden ze aan Dezeen.

"Het schema kijkt uit op ramen en bewoonbare kamers op het zuiden om het meeste uit de winter te halen en wordt in de zomer overschaduwd."

Image

Mikhail Riches won in 2008 een wedstrijd om Goldsmith Street te ontwerpen, met een voorstel dat straten bedacht in plaats van de flatgebouwen die door veel andere deelnemers werden voorgesteld.

Het plan bestaat uit zeven rijtjesblokken verdeeld over vier lijnen, met in totaal 45 huizen en 60 flats, binnen een oppervlakte van minder dan een hectare.

Image

Terwijl het aantal woningen binnen de ontwikkeling werd bepaald door de opdracht, was het de wens van de studio om een ​​"passief zonneschema" te creëren dat ertoe leidde dat terrassen werden ontworpen. De gebouwen moesten laagbouw zijn om overschaduwing te voorkomen.

Om dit te bereiken, terwijl aan de vereiste dichtheid van woningen werd voldaan, nam Mikhail Riches aanwijzingen uit een woongebied met een hoge dichtheid genaamd de Gouden Driehoek - een buurt van Victoriaanse rijtjeshuizen op vijf minuten van de site.

Image

"We hebben gekeken naar het nabijgelegen populaire natuurreservaat in Norwich, dat 14 meter uit elkaar liggende straten heeft, aanzienlijk minder dan de richtlijnen voor uitkijken, " verklaarde Mikhail Riches.

"Door dit stratenpatroon na te bootsen, konden we beduidend meer familiehuizen in het plan krijgen, wat overeenkwam met de lokale woningbehoefte. Binnen de werfgrens konden we vier lineaire oost-west terrassen uitrusten met een combinatie van strategieën."

Net als de Gouden Driehoek liggen de terrassen 14 meter uit elkaar en bevatten ze "ongewoon brede en ondiepe" huistypes van acht bij zes meter. Alle bewoonbare kamers liggen op het zuiden om de privacy te behouden.

Een open steeg loopt door het midden van het plan, dat Mikhail Riches heeft ontwikkeld om te verdubbelen als een gemeenschappelijke gemeenschappelijke tuin en een veilige speelplaats voor kinderen. Er zijn ook twee andere aangelegde speelplaatsen op het terrein.

Image

Veel van de andere belangrijke details van Goldsmith Street zijn om praktische redenen ontwikkeld door Mikhail Riches om ervoor te zorgen dat het schema voldoet aan de Passivhaus-norm - een internationale norm voor energieprestaties die bedoeld is om de behoefte aan ruimteverwarming en -koeling drastisch te verminderen.

Elke muur is meer dan 600 millimeter dik en de daken zijn op 15 graden geplaatst om de zonnewinst te maximaliseren, terwijl elk terras het zonlicht van de ramen van de achterliggende rij niet blokkeert.

Image

Gedurende het hele schema heeft Mikhail Riches ook witte raamopeningen opgenomen die de raamkozijnen isoleren en ook dienen om de onthullingen te spreiden - een ontwerp dat helpt het licht in interieurs en uitzicht naar buiten te verbeteren.

De ramen zijn ook voorzien van aluminium mesh brise-soleils die zonwering bieden.

Image

Andere afwerkingen van het schema zijn een materiaalpalet van melkachtige crèmekleurige bakstenen en zwarte glanzende tegels op de daken die de bouwmaterialen uit heel Norwich weerspiegelen, en gebogen muren op elke hoek om interne trappen te vermommen terwijl bezoekers ook zachtjes de straat op worden geleid .